• Májfunkciós értékek emelkedése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Koleszterin csökkentő gyógyszer (Crestor, majd Atoris 40 mg) szedésével 3 év alatt fokozatosan megemelkedtek a májfunkciós értékeim. A gyógyszer előtt a koleszterin értékem 7,3 volt. Az akkori májfunkciós értékek: össz-bilirubin 15,5; GOT 17; GPT 13; GGT 10. Jelenleg a koleszterin érték 3,8 és 4,5 közötti, megfelelő. Azonban a májfunkciós adatok (2008.11.hó): össz-bilirubin 29,6; indirekt-bilirubin 4,3 GOT 26; GPT 22; GGT 13. Aggódom, mert az értékek fokozatosan közelítenek a referencia tartomány felső határához, a bilirubin esetében pedig már jóval meghaladta azt. Ugyanakkor a nyaki UH vizsgálat gyógyszer nélkül plakkokat és 19 mm-es szakaszon 50-60% stenosist mutatott ki. A gyógyszer szedése óta progresszió nincs. A 2008. évi hasi UH vizsgálat a következőt adta: "A hepar nem nagyobb, reflectivitása diffuse fokozott. Diagnózis: enyhe diffuse májlaesió". Kérem válaszát, mi a teendő esetemben? Hagyjam abba a koleszterin gyógyszert? Azonban akkor a nyaki UH lesz rossz. Melyik a veszélyesebb? Válaszát előre is köszönöm.

        WEBBeteg szakértő válasza a májfunkció témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ha Önnek igazolt és előrehaladott súlyos érszűkülete van, akkor sokkal nagyobb rizikó a magas vérzsírszint, mint egy egy nagyon enyhe májenzimemelkedés, ami még normális tartományon belül is van. Mindenképp folytasssa zsírcsökkentő terápiát, mivel a statisztikai eredmények egyértelműen összefüggést mutatnak a vérzsírértékek és az érszűkület okozta szövődmények és halálozás között.

        Dr. Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-23 23:32:56; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 14:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: