• Szívritmuszavar és szapora pulzus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr! 28 éves Anyuka vagyok, és kardiológiai vizsgálat után tachycardiat és szívbillentyű prolapsust állapítottak meg, illetve hogy idegi eredetű a megnövekedett pulzusszámom. A kardiológus orvos a holter lelet birtokában és két elbeszélgetést követően írt fel nekem 8napra napi fél Procoralant és 3 napig napi 3*1 Vitiont utána 2*1-et és kérte, hívjam fel egy hét múlva, hogy javultam-e. Reggelente 140-150es pulzussal keltem, éjjel vert a víz, vagy fáztam, és állandó mellkasi nyomás gyötört, továbbá az, hogy nagyjából 0 volt a teljesítőképességem, a gyerek körüli teendőket sem tudtam ellátni anélkül, hogy ne kapkodtam volna a levegőt. Úgy gondolom, az orvos eléggé körüljárta a dolgot és nagyon figyelmesen ellátott, azonban vannak kétségeim. Úgy érzem, állapotom javult, 100 alatti a pulzusom, vérnyomásom az mindig alacsony, de a felírt gyógyszer aggaszt, egyrészt mert azt írja, hogy tachycardiában nagyon nem javasolt a Procoralan, másrészt hiányzik néhány információ, amit nem kaptam meg. Konkrétan nem tudom, miért is kaptam ezt a napi fél gyógyszert, ami a tájékoztatóból úgy tűnik, komoly gyógyszer, de fél adag az mintha csak éppenhogy szükséges adag lenne... és hogy a 8 nap után is szükségem lesz-e rá. Nyilván ezt meg fogja mondani, ha jelentkezem nála néhány nap múlva. De szerinte idegi eredetű (jónéhányan elhunytak mostanság a családban...), és meg fog szűnni, amint stabilizálódik a lelki állapotom. Kérdem, létezik az, hgoy emiatt kétszer annyit dolgozik a szívem, mint kéne..?! EGész egyszerűen csak nyugtatgassam magam, és megszűnnek a panaszok? A holterben nyugalmi állapotban is jelzi a 130at, amikor pedig konkrétan tudom, hogy sem ideges sem fizikai munkában nem voltam. Esetleg nézzen meg egy másik orvos is? Tudom, olyan, mintha nem is lenne kérdéses az egész, de engem izgat az a tény, hogy mindenféle rossz idegállapot nélkül is majd kiugrott a szívem. Lehetséges, hogy egész életemben rá leszek szorulva erre az igen drága gyógyszerre? A másik kérdés, ami meg tényleg izgat: a Vitiontól valóban hízhatok??? Amúgy is van rajtam 10 kg, és most hagytam abba a szoptatást 26 hónap után, várható a hízás, mit javasol, kezdjek valóban odafigyelni az étkezésre a Vition miatt? Köszönöm a választ. G. Kinga

        WEBBeteg szakértő válasza a szapora pulzus témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az, hogy a szapora szívműködés esetén milyen készítményt alkalmaznak sok mindentől függ pl. van-e  tüdőbetegség,érbetegség stb. Gyakran az ún. Béta blokkoló készítményeket alkalmazzák , de az Ön által is szedett Procorolan -ami egy relatíve új készítmény a piacon- akkor használják, ha béta blokkoló nem adható.
        A  Procorolan éppen szívfrekvencia csökkentésre szolgál. Azt, hogy meddig lesz szükség erre a gyógyszerre, nem lehet előre megjósolni. Függ attól, hogy használ-e,és mennyire válik be.
        Fontos lenne tudni a korrekt válaszadáshoz, hogy Holter vizsgálaton kívül milyen egyéb vizsgálatai voltak. Szívultrahangvizsgálat kimutatná az esetleges szívizomeltéréseket. Egyes esetekben terhességet követően átmenetileg romolhat a bal kamra működése az ún. post partum cardiomyopathia során. Mivel panaszai napközben is vannak pajzsmirigy-hormonszinteket is érdemes lenne ellenőrízni.
        Nem tudom, hogy miért ezt a készítményt írták fel.A Vition ásányianyag pótlásra szolgál, és lehetséges, hogy fokozza az étvágyat és nem magától a készítménytől hízik.

        Dr.Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-18 22:26:38; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 14:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: