• Holter eredmények

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor NŐ / Doktor Úr! Kérdésem Holter vizsgálatom eredményeire irányul. 12 órát mért a készülék, ez idő alatt az eredmények: QRS: 76922 Átlag hr: 105, max hr 147. VES: Összes 48, iso 48. SVES: Összes 9, iso 5, cou 2. ST max: depr1: -9, elev1: 122, depr2: -, elev2:105 Max rr: 1014 msec HRV-T: SDNN: 67 ms SDANN: 47 ms ASDNN: 47 ms pNN50: 2% rMSSD: 21 ms HRV-F: Power: 1470 ms VLF: 504 ms LF: 599 ms HF: 320 ms Sinus tachycardiát ír a lelet, ill. hogy frekvencia contr jav/ RR függően verapamil, vagy nebivolol vagy ivabravin (ezek ugye gyógyszerek?). Teljes vérképet is kért a kezelő orvos, különösen a vas mennyiségére kiváncsi. Lehetséges, hogy ha helyre hozzák a szervezetem vastartalékát, megszűnnek a panaszaim? Több alkalommal erőteljes nyomás a mellkasban, szúró érzések, egyszer éreztem, hogy néhány másodpercre kihagy a szívverés, nehézlégzés, alvás közbeni ébredés légzéskimaradással (aszthmám is van, de azt mondta a tüdőgondozóban az orvos, hogy a fent leírt problémáimat az nem indokolja, kimondottan rendben talált). Nagyon fáradékony vagyok, néhány lépcsőfok után lihegek, sokat remegek, fájnak a lábszáraim, szinte "vizesek". Korábbi lelet szerint kéthegyű billentyű prolapszusát írták le, de úgy tudom, ez egy "ártalmatlan" dolog. Mégis, nem indokolhatja ez is a problémáimat. Kérem Önt, magyarázza meg nekem, hogy mit jelentenek a fent leírtak, mire számítsak. Köszönöm válaszát. M. Kinga

        WEBBeteg szakértő válasza a HOLTER vizsgálat témában

        Kedves Kinga!

        A leírt lelet és panaszok alapján az elsőrangú megoldandó probléma szív szapora ritmusának a lassítása. Amennyiben nem kezelik ezen problémát, panaszai nem fognak megszűnni. Ha a gyógyszerek hatására a pulzusszám rendeződik, a probléma okát akkor is meg kell keresni. Szapora, szabályos szívműködést okozhat a pajzsmirigy túlműködése, vashiányos vérszegénység, láz, szervezetben zajló gyulladása, és a szív üregeinek a tágulása pl. valamelyik szívbillentyű betegsége miatt, csakhogy a fontosabbakat említsem. Ezek a dolgok egy összetettebb kivizsgálás részei, melyet ne halogasson sokáig.

        Önmagában csak a szapora szívműködés és  a mirtrális prolapsus szindróma is okozhatja a fenti panaszait. A kivizsgálás azért kell, hogy a súlyosabb okokat  kizárja.

        Dr. Palotás Lehel szívsebész


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-09 22:50:47; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 08:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: