• Extra?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Úr! EKG-val kapcsoaltos kérdésem lenne: múlt heti EKG görbén a I-AVF görbéken a T hullám (1x) nem a normál lefutású volt, az izoelektromos vonalról induló görbe a csúcspont után (hegyes T) meredeken negatívba váltott (bifázisos). A következő ütem sinusritmusa megtartott maradt, de az ST kb. 2mm depressio volt. Mivel az amplitúdó nem volt extrém, csak enyhén kiszélesedett, arra gondoltam, hogy csak pitvari vagy AV junction ES lehetett, nem pedig R a T-n típusú VES. Sajnos képet nem tudok mellékelni. Hyperthyerosis, Mitr. prol.(67/min), 45 év/nő. Egyébként teljesen szabályos (szinte tankönyvi EKG, kivéve a csúcsos T hullámot) Ön ez alapján mit gondol, tudom EKG-t nem lehet leírás alapján elemezni, de örülnék, ha segítene a kíváncsiságomat kielégíteni. Köszönettel: Kata

        WEBBeteg szakértő válasza a EKG témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az EKG-n leírt egyszeri csúcsos T-hullám nem kell, hogy drámai EKG elváltozást jelentsen. Az azt követő ST depresszió, amennyiben 1 szívösszehúzódáshoz tartozik, nem ischemiás eredetet mutat, hanem kamrai extrasystolékra jellemző. Ezt az EKG-görbe nélkül megmondani nem lehet, hogy ez most supraventrikuláris, A-V junctionális vagy kamrai eredetű.

        Az utóbbi időben az EKG  jelentősége sokat változott a modern képalkotó eljárások birtokában, és inkább a ritmuszavarok diagnosztikájában maradt fontos. A koszorúérbetegségekben, infarktus-diagnosztikában háttérbe szorult a troponin-szint és CK meghatározás mellett. Azért hasznos diagnosztikai módszer. Amennyiben az extrasystolék ritkán fordulnak elő, nem számítanak kórosnak. A R a T-n jelenség veszélyes konstelláció lenne, valószínűleg nem erről van szó.

        Dr. Palotás Lehel

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
         WEBBeteg szerkesztőség
        Tisztelettel!
        WEBBeteg szakértő
        Kedves Kérdezőnk!
        Amennyiben elégedett volt a válasszal, kérjük, támogassa a rovat működését egy emelt díjas SMS elküldésével. Az SMS díja bruttó 329 Ft.
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2008-10-09 22:57:11; Megválaszolva: 2011. augusztus 09., 13:19

        Tudjon meg többet: EKG

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Egész életemben az alacsony vérnyomásommal küszködtem,szédelegtem .Két éve egyik napról a másikra teljes testemen bevizesedtem.Mindkét lábamon a bőrpólusokban "piros pöttyök "jelentek meg.Kivizsgálásom során megállapították hogy a jobb...
        egy hete úgy érzem,mintha sercegne a szívem,szabályosan érzem,ahogy görcsölget,vibrál,igazából nem tudom,hogy milyen érzés,először azt hittem,talán a műszál a ruhában,de sajnos nem. Vérnyomásom általában alacsony,pulzusom...
        Tisztelt doktornő /úr! 3-4 napja érzek tompa, nyomó jellegű fájdalmat a bal mellkasom környékén. Jellemzően a bal mellalső vonalában érzem a fájdalmat, azonban néha egészen az oldalam környékén illetve a mell magasságában. Nem kínzó...
        Tisztelt doktor! Jó pár éve megállapították, hogy érszűkületesek a végtagjaim, amit én sajnos elhanyagoltam. Mostanában mentem újra orvoshoz, mert nagyon fájt már a karom és lábam! Főleg hidegbe, valamint este lefekvés után. Az lenne a...
        Tisztelt doktornő! A vérnyomásomra Covarex AS 5mg, + Cardilopin 10mg szedtem. Gyógyszert váltottunk, mert már nem hatót, most Co-Perineva 8mg/2,5 mg szedek Cardilopinnal. Még szedtem Metoprolol Z Hexal 50 mg-t is, és Aspirin Protect 100...