• Szükséges kardiológiai vizsgálat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! 22 éves fiú vagyok. Pár hónapja egy "sikeres" bográcsozás (és italozás) másnapján elég szapora pulzust éreztem és majdhogynem elájultam (lassult-gyorsult a pulzusom) ezért elmentünk az ügyeletre, ahol 170-es pulzust mértek. Ez otthon 120 volt, az a helyzet, hogy nagyon erös fehérköpenyes szindrómám van, ezért is ugorhatott ki a rendelöben ennyire (de ha otthon egyedül mérek vérnyomást, akkor is megszalad nagyon, egyszerüen izgatott leszek). Vizsgadrukkom is volt akkoriban, nagyon kis adag béta-blokkolót kaptam (mint késöbb kiderült, valószínü placebo mennyiségben). Korábban voltak pszichés problémáim, de a mai napig könnyen izgalomba jövö vagyok. Az említett eset után nem javasoltak azonnali vizsgálatokat, inkább késöbbi esetleges kivizsgálást csak. El kell mondanom, hogy mindíg is szapora pulzusom volt, de gondolom annyira nem lehetett magas, hiszen vizsgálatok során kitünt volna kisebb koromban. Mindenesetre mostanában elég rossz volt a közérzetem és ülö helyzetböl felálláskor is gyors pulzust észleltem és émelygést. Programozónak tanulok, ezért szinte semmilyen mozgást nem végeztem jó ideje (nem vagyok túlsúlyos), nagyrészt csak otthon ültem, én spec ennek tudom be ezt a "gyengeséget". Az említett vizsgálatokra nem került sor, mert németországba utaztam ki (most is itt vagyok), de elötte még megnézett egy belgyógyász és ö is csak annyit mondott, hogy esetleg a biztonság kedvéért kivizsgáltathatom magam, de nyugodtan elutazhatok. Ö is idegességnek tüntette fel a tüneteimet, egy dolog nyugtalanít a leletemen, hogy halk systolés zörejt hallott, de nem említette, hogy ez vészes lenne és azonnali vizsgálat kéne. Miután kiutaztam ide Németországba, nagyon lassan elkezdtem (kb 6 hete) futni. Természetesen gyenge programot csinálok egyelöre (futás-séta felváltva), így pár hét után kb 160-as pulzust tartva közben. `Es egyre jobban érzem magam, jobb a közérzetem és könnyebben megy a futás is. Egyébként teljes nyugalomban 60 (mostanában 54-56, ez normális?) körüli a pulzusom, a vérnyomásommal nincs gond (random méréseim alapján). Beszereztem egy pulzusmérö órát és magamon hagytam kicsit nap közben is. Azt láttam, hogy mondjuk ülö helyzetböl (70-es pulzus) felállva hirtelen felugrik 90-100-ra, utána 80-90 körül stagnál ha csak állok mondjuk a konyhában és teát fözök. Persze ha leülök utána megnyugszik. Séta közben is 90-100-at mértem, 20-30 lépcsösor után viszont 120-at, ami szintén gyorsan visszament 100-ra. Ilyen ingások normálisnak tekinthetök (ez nagyon érdekelne, neten erröl semmi infót nem találtam)? Séta közben nem sok a 100-as pulzus? Mert rosszul nem vagyok, mint említettem a futás is egyre jobban megy és akkor sem vagyok rosszul. Mit gondol, mindenképp szükséges lenne vizsgálatokat végeztetni? Nem lehet, hogy csak túl sokat nézegetem magam és egyfajta gyenge pánik betegségem van? Az a helyzet, hogy amilyen ingerlékeny vagyok, vizsgálat során már csak a gondolattól is egekbe szökne a pulzusom, holott otthon teljesen rendben lenne. Éjjel alvás közben normális az alacsonyabb pulzus? Sztem nekem olyankor akár 50-re is lemehet. Elöre köszönöm válaszát!

        WEBBeteg szakértő válasza a pulzusszám témában

        Tisztelt Kérdező!

        A pszichés stressz és a fizikai munka során tapasztalható pulzusszám-emelkedés élettani dolog. Ugyanígy teljesen  teljesen normális az alvás közbeni lassabb pulzus, mivel ilyenkor a szervezetünk pihenő állapotban van, ezért a napközben nyugalomban mért vérnyomás és pulzusértékek a mérvadóak. Amennyiben panaszai vannak, 24 órás vérnyomás és pulzus monitorizálás végezhető kóros elváltozások keresése céljából. Nem kell félni ezen vizsgálatoktól, hiszen csak nyerhet azok eredményéből.

        Vagy megnyugszik, hogy nincs komoly baja, vagy kezelés indulhat, melyekkel rendeződhet az állapot.

        Dr. Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-08 22:33:39; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 10:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Mi az összefüggés a cukorbetegség és a szívbetegségek között?
        Tudj meg többet az ekcéma tüneteiről, kezelésének módjáról és megelőzéséről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó