• Szívbetegségek: aszpirin megelőzésre?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Édesanyámnak korábban volt szívműtéte, megelőzésére anyu és apu is napi negyed szem aszpirint szed. Azt mondták a szüleim, hogy szedjem én is a megelőzés miatt. Mi a véleménye?

        WEBBeteg szakértő válasza a szívbetegség témában

        Kedves Kiss Karolina!
         
        Az aszpirint gyulladáscsökkentő hatása miatt használjuk, kis dózisban (átlag 100 mg/nap) az érelmeszesedés megelőzésére is, hiszen ilyenkor az érfalban gyulladásos folyamatok zajlanak, melyeket próbálunk ily módon is lassítani. Szív- és érrendszeri betegeknél, ha már valamilyen betegségen átestek (pl. szívinfarctus, érműtét) ún. másodlagos megelőzésre kötelező adni!

        Mivel Ön még fiatal, de a családi anamnézise (kórelőzmény) szülei révén pozitiv, ezért nagyon helyes, hogy már most a megelőzésen gondolkodik, hiszen pl. az érelmeszesedés a fogantatáskor indul.

        Az acetilszalicilsav elkezdésére szakmai javaslat preventiv céllal a kardiovaszkuláris tünetektől mentes egyéneknél csak az ún. nagy kockázatú állapotokra van: úm. magas koleszterinszint (>8,0 mmól/l), magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, a dohányzás,  beszűkült veseműködés, igazolt érelmeszesedés, vagy ha a szülők lezajlott szívbetegsége bizonyos kor alatt volt <55é /ffi/, <65é /nő/.

        Ha ebben a kockázatbesorolásban (pl. a szülei életkora a betegségük kezdetekor és a betegség milyensége is fontos) Ön talál magára nézve pozitivumot (vagy akár többet is), akkor kis dózisú aspirin elkezdése szóba jön. Egyébként ha nem talál, akkor is próbáljon zsír-, só- és kalóriaszegény étkezést tartani, mozogjon (bárhogy) sportszerűen rendszeresen, és találja meg a lelki békét is ebben a világban /ez is nagyon fontos/) és évente menjen el kardiovaszkuláris szűrővizsgálatra!
         
        Sok sikert!
         
        Dr. Bíró Csaba István, kardiológus-belgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-12 08:39:40; Megválaszolva: 2011. július 27., 18:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: