• nagyon sok extrasystole?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Idén szeptemberben magán úton kardiológiai kivizsgáláson vettem részt, mert tavasszal az üzemorvos egy-két plusz ütést észlelt. A kivizsgáláson a normál EKG alatt 1 extra ütés volt. Kaptam 24 órás Holter EKG-t, ahol az átlag HR 71 volt, az izolált egygócú VES pedig 4,9% (4969 a QRS statisztika alapján). Az 1 perc alatt előforduló VES ütések max. száma 13. Terheléses EKG-t is csináltak, ez teljesen jó lett, nem volt extrasystole. Rendszeresen sportolok, havi 150 km-t futok. Gyakran van szívdobogás érzésem, főleg nyugalmi állapotban, és izgalmiban akkor, ha nem mozgok. Terhelés, sportolás alatt semmilyen panaszom nincs. Az orvos Panagin-t és beta blokkolót írt fel. Elmentem a háziorvoshoz felíratni a betaloc-ot, de azt mondta, hogy szerintem nekem ezt nem kellene szednem, ez alkati kérdés (valamilyen overdrive-ot említett), ha terhelésre nincs semmi baj. Azért felírt 10 mg Betaloc-ot, meg Frontint, és azt mondta, ah tünetem van, akkor vegyek be egy betaloc-ot, esetleg egy fél Frontint. Kérdésem az lenne, hogy ez a VES arány mennyire számít soknak, és a betaloc, ami szimpatikus gátló, valóban hatásos-e akkor, ha nekem nyugalmi állapotban is vannak extráim? Szívultrahang rendben volt.

        Dr. Molnár Dóra válasza a extraszisztolé témában

        Kedves Kérdező! Ez közepes mennyiségű VES, lehet, hogy már régen is volt, csak nem észlelte? Ezt nem lehet tudni. Bár a sportolás egészséges, a sok hosszútávú futás növelheti a ritmuszavar kialakulásának kockázatát. Az állapot változását mindenképpen rendszeres ellenőrzéssel követni kell. Javaslom, hogy menjen el ritmusambulanciára, nagyobb kardiológiai központokban lehet ilyen rendelésre eljutni. A ritmuszavar specialista tájékoztatja az esetleges további vizsgálati, kezelési lehetőségekről. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. október 06., 04:28; Megválaszolva: 2017. október 06., 20:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: