• Eszmélet vesztések

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! 2 hete elvesztettem az eszméletemet a munkahelyemen, nem tudom meddig voltam eszméletlen. A mentő 1/2 órán belül bevitt az egyik kórház sürgősségi osztályára. Émelyegtem, s ezt követően a váróban 3-4 óra múlva elájultam, majd újabb 3-4 óra múlva megint elvesztettem az eszméletemet (7 órán belül 3-szor), görcsrohamom nem volt, de befeszültem. A 3. eszméletvesztéskor nem voltam biztos abban, hogy vissza tudok jönni, éreztem egy forró ütést a gyomromban, s az elviselhetetlen forróság, mint egy atombomba szétsugárzott a lábaim és a fejem irányába, úgy éreztem szétégeti a torkom. Nem tudtam lélegezni, hiába akartam levegőt venni, nem sikerült, komolyan azt hittem megfulladok, majd magamhoz tértem. A kórház véleménye, hogy a háttérben egy vírusos gyomorfertőzés állt. A házi orvosom szerint jól vagyok kb 2 perc alatt "letudott", szerintem nem vagyok jól. Valami más lett. Az émelygés és a hányinger elmúlt. A pulzusom viszont az utóbbi 3 eszméletvesztést követően 54,58, 60, vagy éppen 87, 90, mindig más. A vérnyomásom szintén, mostanában 92/50, 101/49, vagy 157/122, a betegség alatt 83/45 is volt. A probléma az ájulások óta, hogy nagyon húz a fejem, gyakran szédülök, hirtelen mozdulatokat nem merek tenni, nem tudok a munkámban felpörögni és kissé a bal oldalon függőleges vonalban fáj a tarkóm napok óta, a fejem is csak óvatosan tudom fordítani balra. Fáradt vagyok, égnek a szemeim és a szivem gyakran kalimpál össze-vissza, olykor kihagy, majd nagyobbakat dobban, vagy mintha sűrű folyadékot próbálna átpumpálni, ami nem akaródzik sikerülni. Szív ultrahangra készülök elmenni, az EKG jó lett. A fejem teteje gyakran fáj, olyan mintha valami a hajamnál fogva húzna felfelé és belülről kifelé minden oldalirányban nyomást érzek a fejemben. Nehezen tudok levegőt venni. Nem mindig, de órákra előfordul, hogy elnehezül a mellkasom, s nem tudok egy "jót lélegezni, mert mintha nyomná valami. Újabban azon kapom magam, hogy "elfelejtek" levegőt venni. Mért nem működik a légzésem automatikusan? A gyógyszeremet most is szedem. Mi történt velem? Tisztelettel kérem szíves segítő tanácsát! Köszönettel: Szivárvány33

        Dr. Molnár Dóra válasza a eszméletvesztés oka témában

        Kedves Kérdező, az eszméletvesztés mindig riasztó tünet, valóban a végére kell járni. Gyomor- bélrendszeri fertőzésekhez reflexesen és a folyadék- és ionvesztése (hányás, hasmenés) miatt is társulhat ájulási hajlam. Ez az ájulás azonban mindig rövid idejű. Ha hosszabb ideig volt eszméletlen állapotban, és az eszméletre térés után nem volt azonnal tiszta a feje, akkor neurológiai vizsgálat is javasolt, különös tekintettel az azóta is visszatérő fejfájásra, szédülésre. Mivel ritmuszavar érzése is van, "szivem gyakran kalimpál össze-vissza, olykor kihagy, majd nagyobbakat dobban", ezért kardiológiai vizsgálat is indokolt, akár 24 órás EKG monitorozás is a panasz tisztázására. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. szeptember 22., 00:35; Megválaszolva: 2017. szeptember 24., 20:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: