• Kardiológiai vizsgálat kiértékelés kérése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Főorvos asszony, 78 éves nő vagyok. Sokszor nehezen kapok levegőt, néha mellkasi diszkomfort érzetem is van. 2017.03.29-én voltam kardiológiai vizsgálaton, és szeretném, ha kiértékelné eredményemet, és életviteli tanácsokat is szeretnék kérni. Eddigi napi gyógyszereim: Rasoltan 100 mg, Betaloc ZOK 75 mg, Rytmonorm 450 mg, Norvasc 5 mg; és időnként Tensiomin 25 mg, és Frontin. Közlöm a vizsgálat eredményét: RR 144/66 Hgmm SpO2 96% EKG: SR, 64/min fr, PQ: 150 ms, balra dev. R tg, isoel. ST, átmenet a V3-ban, poz. lapos T hullámok. Státusz: Pulmok felett puhasejtes légzés, szívműködés ritmusos, zörej nem hallható. Hepar nem tap, perif. oedema nem tap. Egyéb vizsgálatok: Echocardiographia: Aogyök: 22 mm, ao. asc: 28 mm. Ép billentyűk. Jobb kamra: 23 mm. IVS: 12 mm, DD: 45 mm, hf: 9 mm, DS: 31 mm, EF: 49% Mk. mitrális vitorla enyhén a pitvar felé prolabal. MI: I. Centrális jet. E/A: 0,49/0,69 Bal kamrai kiáramlás: 1,17m/s TI: I. számított pulm. nyomás: 18+10=28Hgmm Bal kamra: 56 mm, bal pitvar: 37x30 mm, jobb pitvar: 37x34 mm. Körülírt falmozgászavar, üregi thrombus nem látható. Megtartott BKF. Epikrízis: Keringése egyensúlyban. A nycturiát enyhe decom-al magyarázom. Javasolt a megkezdett kezelés mellé 2x 1 héten 1 tbl Furosemid+Kaldyum szedése. Panaszmentesség esetén 1/2 év múlva kontroll. Diagnózis: Diagnózisok megnevezése Magasvérnyomás-betegség (elsődleges) I10H0 2017.03.29 A kéthegyű billentyű prolapsusa I3410 2017.03.29 Szeretném a Rytmonorm adagomat fokozatosan lecsökkenteni, ön szerint lehetséges-e? Amióta a vízhajtót szedem, a mellkasi panaszaim csökkentek. Közlöm a vizsgálattal egyidejűleg készített EKG eredményét: QRS: 90 ms *** Rossz adatminőség, az értékelést QT / QTcBaz: 386 / 398 ms károsan befolyásolhatja PQ: 150 ms Sinus ritmus együtt Korai pitvari P: 84 ms komplexusok RR / PP: 942 / 937 ms ST & T hullám eltérés, felmerül anterior P / QRS / T: -22 / -12 / 69 fok ischemia Abnormális EKG Kérem szíves kiértékelését, és életmódi útmutatását! Tisztelettel és köszönettel:

        Dr. Molnár Dóra válasza a Leletek megbeszélése témában

        Kedves Kérdező, a leleten két EKG leírás van, különbség is felfedezhető. Szív kissé nagyobb az ultrahang vizsgálat alapján. Nem mutatható ki falmozgás zavar, a pumpáló képesség a normál alsó határán. A bal pitvar és kamra közti billentyű nem zár tökéletesen, de ez nem okoz lényeges plussz terhelést a keringési rendszerben. A panaszokat ritmuszavar és koszorúér szűkület is okozhatja. Holter EKG vizsgálat javasolt ennek tisztázára először. Lelet függvényében lehet dönteni a további teendőkről. A vizsgálati eredményig erős fizikai aktivitás nem javasolt, de az esti órákban egy kis séta jótékony hatású lehet, napközben bő folyadék fogyasztása és a napon tartózkodás kerülése javasolt. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. augusztus 02., 13:50; Megválaszolva: 2017. augusztus 05., 23:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: