• Egyre hosszabb szívritmus kihagyások, rosszulléttel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A problémám a következő lenne. Május végén volt egy komoly rosszullétem. Rengeteg stressz ért, erős dohányosként éjszakás műszakban 50 szál cigit elszívtam. Reggel hazaérve lefeküdtem, hogy aludjak, de nem sikerült csak 2 órát. Erős fejfájással ébredtem. Pakolásztam itthon és közben még vagy 5 szál cigit elszívtam. Amikor már nem bírtam, 4 szem drotaverin nevű gyógyszert vettem be, hogy kivegye a fejfájásom (migrénes fejfájós vagyok, ilyenkor gyakran szédülök, hányingerem van, látászavar), majd lefeküdtem aludni. De alvás helyett pár másodperc múlva csak annyit éreztem, hogy kimerült vagyok és túlságosan nyugodt, majd rögtön ezt követően iszonyatosan gyengének éreztem magam és olyan volt, mintha megállt volna a szívem és csak nagyon hosszú kihagyásokkal ütött volna néha egyet. Kinyitottam a szemem, de gyakorlatilag csak elmosódott foltokat láttam, a szívverésem nem éreztem, csuklómon, nyakamon nem éreztem a pulzusom. Ezzel egy időben iszonyatosan elkezdett égni mindenem és a lábujjamtól a fejem tetejéig szó szerint mindenem zsibbadt, iszonyatosan szorított a mellkasom, főleg a szegycsontnál és alig kaptam levegőt. Ami ettől is rosszabb, hogy azonnal bepánikoltam és szinte négykézláb bukdácsoltam be édesanyámhoz, hogy nagy baj van. A beszédem alig érthető, artikulálatlan volt. Állni nem tudtam a gyengeség és a rettenetes remegés miatt, ha leültem éreztem, hogy képtelen vagyok egy helyben maradni, muszáj mozognom vagy végem, ha lefeküdtem, abban a pillanatban ájulásérzetem lett. Képtelen voltam egy pontra fókuszálni. Édesanyám megmérte a vérnyomásom: 215/138 és 115 a pulzus. Azonnal mentőt hívott, ami 5 percen belül házhoz is ért. Addigra minimálisan javult az állapotom, de még mindig iszonyatosan remegtem és fáztam. EKG negatív lett, annyit mondtak, hogy pánikroham és kaptam egy nyugtatót meg pihenjek. 3 hétig tünetmentes voltam, meg se fordult a fejemben, hogy ez visszatérhet, folytattam a megszokott életvitelt. Aztán kezdődtek a kisebb rosszullétek, amik egyre erősebbek lettek és mindig csak nyugalmi időszakban. Az utolsó rosszullétnél pont dohányzás közben lettem rosszul. A cigi felénél éreztem, hogy egyre gyorsul és erősödik a szívverésem, felálltam és sétáltam egy kicsit, mert ez már máskor is segített. Most is egy kicsit jobb lett, majd folytattam a cigi másik felének elszívását. Ekkor a rosszullét még erősebben tért vissza. Nem tudom mennyire helytálló az érték, a vérnyomásom 235/ 138 és 128as pulzus volt, iszonyatos mellkasi fájdalom a szegycsontnál, nehézlégzés, remegés. 5 perc elteltével már csak 135/90 és 85 a pulzus. Tudtommal ilyen rövid idő alatt ekkorát nem eshet a vérnyomás, így fenntartom a lehetőséget, hogy hibáztam a méréskor, mert a másodikat már nem én csináltam magamnak. EKG, szívultrahang, tüdőgondozó, vérvétel mind negatív, egyedül ultrahangon mondtak anniyt, hogy mitralis prolapsus, jelzett MI, I. f. TI., AI nem látszik. Igaz ezek nem tudom mit jelentenek, de azt tudom, hogy ez egy jóindulatú billentyű hiba, ami miatt felesleges aggódnom. Ideggyógyász szintén pánikrohamot állapított meg, Frontin 0.25 fél szem reggel és este és rendszeres testmozgás. A probléma ott kezdődik, hogy a legelső rosszullétem óta nagyon erősen érzem az extrákat. Dohányzás alatt volt, hogy percenként 2-3 is volt, de volt hogy egész nap csak 1-et éreztem. 2 hete abbahagytam a dohányzást és jelentősen csökkentek ezek az extrák, ami viszont nagyon zavar, hogy az extrák előtti szünet egyre nagyobb. Eleinte csak néhány pillanatig tartott és 2 gyors és nagyobb ütés követte, mostanra azonban már 2 másodpercre is pihen a szívem mielőtt ütne egy hatalmasat, amit egyszerűen nem lehet nem észrevenni még futás közben is. Az ilyen extrák után ráadásul elkezd fájni a szegycsontom és a tarkómtól a homlokomig mintha elöntene a vér. A frontint 3 napja nem szedem, így együtt jelentkeznek a gyógyszer és a nikotin elvonási tünetei. Azóta viszont sokkal gyengébb a memóriám is, komoly megerőltetést jelent néha, hogy emlékezzek bizonyos dolgokra és iszonyatos módon lelassult a gondolkozás. Ilyenkor még az is nehezemre esik, hogy a saját testem irányítsam. Ráadásul egész nap fáradt, álmos vagyok, néha ingerlékeny, de ezeket úgy kezelem, mint elvonási tüneteket. Furcsának találom azt is, hogy nyugalmi helyzetben ha folyamatosan figyelem magam, akkor néha érzem a szívverésem, néha pedig teljesen normális. Zavaró viszont, hogy néha iszonyatos módon megszédülök, mintha valaki erőteljesen homlokon ütne, van, hogy egymás után 3-4 alkalommal is 1 percen belül. Ma reggel megpróbálkoztam egy kávéval is, de ahogy megittam, rá 10 percre nagyon gyengének éreztem magam és nagyon gyenge volt a pulzusom. 138/90 56os pulzus. Igaz, nem tesz jót az egészségnek, de éhgyomorra ittam a kávét. A rosszullétek előtt rendszeresen ittam ébredés után kettő főzöttet és alkalmanként a munkahelyemen is egyet, de legfeljebb csak remegtem tőle, semmi más bajom nem volt, illetve miután elmúlt a hatás, nagyon fáradtnak éreztem magam, de ez úgy tudom természetes. A kérdésem az lenne, hogy ilyen tünetek mellett, ha negatívak az eddigi leletek van-e okom bármi aggodalomra, újabb kivizsgálásokra vagy ez teljes mértékben pánikbetegség/pánikroham és komolyabb kezelést (pld. pszichiáter/pszichológus) igényel? Testsúly: 78kg Magasság: 175 cm Vérnyomás 100/60 és 140/90 között változik nyugalmi helyzetben

        Dr. Molnár Dóra válasza a extrasystole témában

        Kedves Kérdező, először is gratulálok az életmód változtatásához! Javasolnám egy 24 órás vérnyomás monitorozás elvégzését a vérnyomás ingadozás mértékének a tisztázására. A mitrális prolapszus nem magyarázza a tüneteit. Hasi ultrahang vizsgálat is indokolt lehet, a vérnyomás problémák eredetének a tisztázására. A leírtak alapján persze a kimerültség, a rengeteg cigaretta okozta rosszullét az ennek következtében kialakult stressz reakció ("pánik") is hozzájárulhatott a tünetekhez. Az újabb panaszokat pedig a rossz emlék súlyosbítja. A strukturális szívbetegség nélküli extraszisztolék többsége nem igényel kezelést, de amennyiben a napi életet befolyásoló panaszt okoznak akkor többféle terápiás lehetőség is rendelkezésre áll. A fenti vizsgálati eredmények birtokában lehet megmondani, hogy mi a teendő. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. július 16., 21:53; Megválaszolva: 2017. július 19., 22:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Szavazzon Ön is, kié legyen Az év praxisa a Kárpát-medencében cím!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó