• Szívproblémák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő! Szépen kérem szakmai tanácsát, mert rengeteget jártam az utóbbi fél évben sürgősségin, tahycardiával. 18 éves koromig rengeteget sportoltam(verseny úszás, labdajátékok,tánc, stb..), mondhatni erős szívem volt, alig látott orvos, viszont nagyon stresszes volt az életem családi tragédiák, halálesetek miatt,amelyeket nagyon nehezen dolgoztam fel,így pszichés gondjaim mai napig vannak. 15 éves koromban írtak először Frontint, mert a szüleim válásakor napokig nem tudtam aludni,és erős szívszúrásaim voltak.Gyakorlatilag azóta az életem része változó dózisban, mert sosem tudtam igazàn kiheverni a veszteségeimet, majd mindez oda vezetett, hogy rendszertelen életmódot is kezdtem, nem figyeltem magamra. (Sport nem volt, fizikai munka külföldön, majd irodai 3 évig, rendszertelen evés, kàvé és lánc dohányozás, frontin) Külföldön dolgoztam ,amikor először elvitt a mentő légszomjjal, mellkas és szívszorítással. Minden kivizsgálást elvégeztek, szervi bajt nem találtak, akkori súlyomra azt mondták érdemes fogynom(180 cm, 92 kg), hagyjam el a dohányzást, a stresszt, igyekeztem és fogytam is. Ma egy éve, hogy nem dohányzok és emiatt ("is") súlygyarapodás:180cm, 115kg, máig megmaradt az erős szívdobogásérzés, mellkasszorítással főleg este, és kiegészült ilyesztő ritmuszavarral, (extra dobbanások, dobbanáskihagyás érzés napi többször), amely mellé szédülés és érezhető nehéz légzés is társul. Súlyosbodó tüneteim és félelmeim miatt elmentem kardiológiai kivizsgálásra. A 24 órás holteren kívül mindent elvégeztek és a Doktor azt mondta 50%-ban gyanakszik koronaérbetegségre a tünetegyüttes alapján, de nagy eltéréseket nem látott. Jelenleg várok a kontrasztanyagos mellkas CT-re, Moduxint, Zyllt szedek a Nebivolol és a Pantacyd Flux mellé. 24 órás holtert érdemes lehet e kérnem,ha esetleg ritmusbetegség áll a háttérben, vagy kimutatták volna egyéb vizsgálatok? Sűrűn heves szívdonogásom van, magas diasztolés értékkel és pulzussal, ritmuszavarral. Előre is köszönöm segítsét!

        Dr. Molnár Dóra válasza a szívdobogás érzés témában

        Kedves Kérdező, gratulálok, hogy abbahagyta a dohányzást! Önnek igaza van, 24-72 órás EKG monitorozás elvégzése hasznos lehet ritmuszavar kimutatására. A kezelőorvosai alaposan kivizsgálják Önt, úgy látom, a CT eredmény után tisztán lehet majd látni a koszorúér betegséget illetően. A lelki problémáinak rendezéséhez érdemes lenne pszichológus segítségét is igénybe venni a gyógyszer szedésen kívül. Rendszeres mozgás, már napi 1 óra intenzív séta is, segíthet a fizikai és pszichés tünetek csökkentésében, szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Erőteljesebb sporttevékenységet viszont ne végezzen, amíg a kivizsgálás le nem zajlik. Ezt követően beszélje meg a kezelőorvossal, hogy mit és mennyit mozoghat. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. július 04., 21:11; Megválaszolva: 2017. július 12., 07:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: