• Szívultrahang 2

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt drnő!Ahogy javasolta csináltattam még egy ultrahangot.Az előző leletembe az aorta felett vmax 1.95 volt illetve a bill.állapotáról nem volt semmi leírva.A mostani leletem a köv:Aorta gyök 24 mm Aorta bill.separatioja 20 mm rövid tengelyű felvételen szabályos háromtasakos struktúra.Bal pitvar 36 mm jobb kamra 16|31mm Mitralis billentyűk tükörkép mozgást végeznek.Septum 8mm hátsó fal 9mm szinkron kp fokban mozognak.Ds 28 mm Dd 45mm EF 69% FS 38% LV mass 128 gr A pulmonalis bill.mérhetô max sebb.1,2 m|sec a bill síkja alatt PI nem làthatò.Csûcs felôl norm.arànyû nagysàgû szívüregek,bal kamra segmentalis fali mozgàszavar nem làthatò.BP 46x32mm JP 39x32mm A mitralis beàramlàsban E|A 0.99|0.69 DT 190 msec a bal pitvarban kòros àramlàs nem làthatò.A bal kamrai kiàramlàsi sebb.1,3 m|sec max ao àramlàsi sebb.1,7 m| sec a bill.síkja alatt aorta insuff.nem detektàlhatò.A jobb pitvarban jelzett tricuspidalis insuff,sebb 1,8 m| sec a szàmított jobb kamrai systolés nyomàsérték 13+ 10 Hgmm Az interatrialis septum közèpsô része elvékonyodott a foramen ovalénak megfelelôen , de itt shuntàramlàs nem detektàlhatò.TAPSE 27mm.Subcostalisan az interatrialis septumon a foramen ovalénak megfelelôen pici bal-jobb shunt valòszínüsithetô.IVC 11| 17 mm pericardialis folyadék nincs.Vélemény: Norm.arànyû nagysàgû szívüregek,megtartott bal kamra functiòk,segmentàlis falimozgàszavar nem làthatò Aorta vitium jelenleg nem bizonyított.Az interatrialis septumon foramen ovale apertum,igen enyhe ASD valòszínûsithetô.Qp|Qs 1,01 Az ASD gyerekkorom òta megvan.Így élek 42 éve .Ôn szerint érdemes vele foglalkozni?Ôn szerint minden rendben a szívemmel?Vàlaszàt elôre is köszönöm .Orsolya

        Dr. Molnár Dóra válasza a szív ultrahang témában

        Kedves Kérdező, fenti leírás alapján a szív pumpáló képessége és a billentyűk is rendben vannak, nyomásviszonyok megfelelőek. Az ASD-n minimális mennyiségben átszivárgó vér nem terheli meg a keringést. Jelenleg teendőt nem igényel, de rendszeres ellenőrzés panaszmentesség esetén is indokolt. Tisztelettel. Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. június 19., 18:58; Megválaszolva: 2017. június 24., 21:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: