• Magas vérnyomás, szívelégtelenség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 186cm magas, 95kg súlyú nem dohányzó és alkoholt legfeljebb csak kis mértékben esetenként étkezéshez fogyasztó férfi vagyok. Emelkedett tensio értékkek és kifejezett tachycardia miatt vizsgáltak.Status:norm.légzés szám, emphysemas mellkas, kissé érdes légzés, pangás nincs, ritmusos, enyhén szapora, halk szívhangok, galopp,ES nincs lényegi zörej nincs. Has betap. kóros nem tapasztalható,alszároedema nincs. Nyaki zörej nincs. EKG: mell.-sinus ritmus, fr.100/miin.bal tengelyállás, II-ben, IIIaVF-benrS,incompl. jobb szárblock. Echocardiographhia:parasternálisan alig vizsgálható a mellkasi deformitás miatt.Parasternalis hosszmetszet:Valsalva tasak:38mm, Ao asc: nem hozható jól látótérbe, Ao. bill.:21mmPST rövid tengely: az Ao. bill. vékony, 3tasakos, jól mozog.A pulm.bill.és törzs nem vizsgálható.Csúcsi positiobolis csak szűk echoablak áll rendelkezésre. BK:47/28mm, JK:38/25mm, BP:36/44mm, JP:33/47mm, IVS:13mm.Mitr.bill.vékony, mobilis, felette:E és A csaknem egybeolvad, E:0,6-A:1m/sec, DcT: 180ms, jelentős M.I nem látszik. Ao. bill.felett max kiáramlási sebesség:1,5m/secA:I nem látszik. Enyhe fokú T.I- sebessége nem jól mérhető.Szegmentalis BK-i falmozgászavar nincs.Jó syst.BK-i funkció. EF: 70% Pericardiális fluidom nincs. KIfejezett hyperkinesis.Subcostalis positioból véna cava inferior légzés szinkron collapsusa fiziológiás mértákű. Javasolt gyógyszerek:Bisoblock5mg1x1/2, Vidotin komb 1x1tabl reggel, este Vidonorm4/5mg1tabl. Ezek voltak a 2014 évi kiinduló vizsgálati eredményeim. 2015-ben SBOI vizsgálta bo-i VSM phphlebitis miatt emiatt crossectomia történt.PE gyanúja vetődött fel, mellkasi CT ezt kizárta, de a tünetek alapján micoemb. nem volt kizárható, LMWH-t kapott.Azóta dyspnoe nem volt. Status: norm. légzés szám, emphysemas mellkas, kissé érdes légzés, pangás nincs, ritmusos halk szívhangok, galopp, ES nincs, lényegi zörej nincs. Has betap. kórós nem tapasztalható, alszárödéma nincs. Nyaki zörej nincs.RR.125/80Hgmm EKG. mell.-sinus ritmus, fr. 65/min, bal tengely állás, II-III aVF-ben rS, acut nincs. Vélemény: jó cardiopulm. áll., normotonias th. folyt jav. Ez utóbbi kontroll vizsgálat eredménye, melyre negyed évente került sor. Ezen előzmények után időnként, tapasztalatom szerint főleg az időjárási frontok idején olyan tünetet tapasztaltam, hogy mélyebbeket kell sóhajtanom időnként, de Orvosom szerint ez nem légszomj és esetenként 0,5mg Frontin bevételét javasolta. Aggaszt, hogy mi ez a tünet, erre várnám megtisztelő válaszát, véleményét.

        Dr. Molnár Dóra válasza a Nagyobb sóhajtás oka témában

        Kedves Kérdező, a panaszt esetleg extraszisztolé (ez egy nem sorban érkező szívdobbanás, nagyobb bedobbanásként, sóhajtási kényszerként is szokták érzékelni ezt a páciensek) is okozhatja, érdemes lenne egy Holter vizsgálatot végezni, az EKG és a tünet kapcsolatát megfigyelni. Lelet birtokában lehet dönteni a további teendőkről. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. június 17., 18:13; Megválaszolva: 2017. június 20., 13:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: