• Szìvultrahang értelmezésének kérése!

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt drnő!A kérdésem a következő lenne:43 éves 60 kg súlyú nő vagyok.Januártól mellkasi fájdalmaim vannak.Voltam különféle vizsgálatokon.Elsődlegesen kardiológián ahol szívultrahangot csináltak.Végül is kiderült március elején hogy mellhártya gyulladásom van.Ez mellkas ctvel derült ki.A leletemre lennék kiváncsi hogy ön erre mit mond mert két kardiológusnál is voltam de konkrét választ sehol nem kaptam.Az ultrahang lelet a következő: 21mm ao.gyökben jól sep.bill.BP 33 mm. Mitr.vitorlák tükörképmozgást végeznek.Septum hátsó fal 9 mm Ds32mm Dd 50 mm EF 66% Segmentális falmozgászavar nem látható.Mitrális E 1m|sec A: 0.9 m|sec Ao bill felett mért Vmax1,95m|sec Jobb szívfél norm.tág.PF nincs.Vélemény:Norm.üregi méretek.Jó BK funkció.Ao.bill.felett kissé magasabb sebesség mérhető emiatt 2 év múlva jav.cont. Igazából arra lennék kíváncsi hogy az gyorsabb sebesség mit jelent.Vérnyomásom vérnyomás csökkentővel 118|78|62.(tanydon 40 mg nebilet 2.5 mg a nebiletet 2 hete szedem a második kardiológus javaslatára)A vizsgálat alatt amikor ultrahangoztak 14080 volt.Kérem ha tud választ adni arra hogy miért gyorsabb kissé az áramlás megköszönném mert erre konkrét választ senkitől nem kaptam.Csak annyit hogy negatív lelet.Magamról még annyit hogy sajnos dohányzom.Előre is Köszönöm válaszát.Orsolya

        Dr. Molnár Dóra válasza a szív ultrahang témában

        Kedves Kérdező, a gyorsabb sebesség az aorta felett azt jelenti, hogy a vér kiáramlása a szívből az átlagnál (1,2m/s) nagyobb sebességgel történik. Ennek oka lehet: veleszületett okból kissé szűkebb a kiáramlási átmérő, pontos leírás erről a billentyűről nincs a fenti leletben, de meszesedést nem említ. Szűk helyen nagyobb a sebesség, de az Ön esetében még a normál tartományba esik. Azt gondolom, hogy ne várjon 2 évet, én fél-egy év múlva javaslom az ellenőrzést, és ekkor az aorta billentyű szerkezetét is külön meg kellene nézni. Ha nincs eltérés, és nincs változás, akkor Ön ilyen - nem kell aggódni. A dohányzás elhagyása fontos lenne, hogy az érelmeszesedési folyamatok lehetőség szerint ne, vagy minél később kezdődjenek el. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. május 24., 17:05; Megválaszolva: 2017. május 27., 07:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: