• Indokolt-e a szívkatéterezés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Édesapám 65 éves, és szívpanaszai jelentkeztek. Nem is igazán panaszok, hanem a szív környékén bizsergő érzésként írta le a tüneteit, amely nem folyamatosak, hanem hol jelentkezik, hol elmúlik. A panasz nem terhelés esetén, hanem bármilyen helyzetben jelentkezik. A háziorvos beutalása alapján volt a sürgősségi osztályon, a belgyógyászaton és a kardiológián is, végeztek szívultrahangot, továbbá volt terheléses EKG-n is, amelyet sajnos meg kellett szakítani egy idő után (csípőproblémái miatt nem tudta tovább végezni - sajnos, kérése ellenére a futópadon kellett végeznie a vizsgálatot). Elsőként V1-ben jelzett ST. elevatiot írtak, CK és troponin értékei negatívak. A második EKG vizsgálat V1-ben fél mm-ert elérő ST. elevatiot állapított meg. Az ultrahangos vizsgálat jó syst. BKF. Relax. zavar. Mitr. és ao. billentyűt érintő enyhe degen eltérést állapított meg. Emellett írták, hogy kimondott panasza atípusos jellegű, rizikó statusa terhelt. A terheléses EKG után szívkatéterezést javasoltak. Azonban feleslegesen nem szeretnénk kitenni őt ennek a vizsgálatnak. Érdemes-e ezt a vizsgálatot (gondolom szükség esetén beavatkozással) elvégeztetni? A vizsgálatok kivonatát (ultrahangos, terheléses, labor, vélemény) összeszerkesztettem egy könnyen nagyítható képfájlba. Tisztelettel várom válaszát!

        Dr. Molnár Dóra válasza a koszorúér szűkület? témában

        Kedves Kérdező, egyértelmű javaslat szívkatéterezésre a leletek alapján nincs, a panasz sem jellegzetes koszorúér betegségre. A szívizomzat vérellátási zavarárának vizsgálatára még vannak módszerek, például izotópos szív vizsgálat, vagy gyógyszeres terhelés melletti szív ultrahang, ezek segíthetnek megerősíteni a koszorúér szűkület gyanúját, vagy esetleg ki is zárhatnak nagyobb elváltozást. Az eredmények ismeretében szívkatéterezés szükségességéről könnyebb dönteni. A koszorúerek vizsgálata még szív CT-vel is lehetséges, de itt szűkület igazolása esetén nincs beavatkozási lehetőség, ebben az esetben a szívkatéterezés szükségessé válhat. Jobbulást kívánok az Édesapjának, tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. április 04., 19:17; Megválaszolva: 2017. április 05., 00:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: