• pitvarfibrillácio

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        T.Doktornő !. Azt szeretném kérdezni,hogy a Cordarone 200 mg /1 szem/mennyi idő alatt fejti ki hatását ha elkezdi szedni a beteg pitvarfibrilláció eseteén ? Mikorra szűnik meg a vérnyomásmérőn a "szivecske"szabálytalan szivritmus ikon ? Már volt okt.hóban szivkatéterem,majd rá 1 hónapra "kiütés " de sajnos 2 hét után visszatért a zavar.Volt olyan időszak,amikor már a Concor,Tanydon,Eliquis hatására egész szépen vert a szivem,de megint volt 140 -es pulzusom,és sűrgősségire vittek. Most a Cordarone 200 mg -ot 1 hete keztük el Kórházban,mert jód érzékenység miatt megfigyeltek.Ott minden rendben volt,napi 2 EKG,UH,QT megnyúlást nem okozott a gyógyszer. Sajnos most 16.-án jöttem haza,de már ma volt egy 137-es pulzusom.E mellett a gyógyszer mellett ha jelentkezik ilyen pulzus,mit szabad bevenni ? /Úgy olvastam,hogy a Concor ezzel nem szedhető ?! / Előzőleg ezt szedtem és egész jó volt.llitólag rohamokban jelentkezik a pitvarfibrilláció,amit én nem érzek,csak a mérő mutatja ki. Ha szedem az Eliquist,és a Cordarone-t,a Tanydont akkor magától elmúlik a pitvarfibrilláció ha éppen nem mérjük a vérnyomást,és én sem érzem ?Tehát ha nem vesszük észre ? A pulseoximeter amit vett a lányom megfigyelés végett jelzett is 33-as /65ig ment föl/ pulzust mely után gyorsan megmértük a vérnyomásmérőn, és nem jelzett ritmuszavart 130/83 74 volt az érték.Melyiket lehet figyelembe venni,mert a feleségem már a 33 után aludni sem mert.A pulse oximeter nem pontos P.fibrilláció esetén ? Ha a Cordarone-t elhagynánk és visszatérnénk a Concorra,Tanyadon Eliquis,Xeter összeállitásra,akkor azzal többet ártanánk ? Annyi mellékhatása van a Coprdaronénak,már a kórházi beállitás alatt észrevettük,hogy olyan voltam ,mint aki szoláriumban lett volna,mert az ablakon a nap besütött amikor elaludtam és olyan barnás lettem.Tegnapi séta közben is a naptól kipirosodott az arcom,meg mintha kis piros foltok is lettek volna. Mindig is imádtam napozni,most meg akkor már nem mehetek a napra sem.Most már eléggé betegség tudatosság kezd kialakulni bennem,pedig soha nem szedtem eddig gyógyszereket.Már nem engedi a feleségem a capuccinót,nem ihatok egy kis bort,nem mehetek napra.Sportoltam mindig /súlyzós és cardio/már attól is tilt a feleségem,mert fél a következményektől. A kérdésem az lenne:Ön mit javasol,mit tegyek ?Tanácstalanok vagyunk nagyon és félünk,nagyobb bajtól. A sziv UH eredménye katéter előtt EF.40 % volt,most már 54 %,gondolom ennek örülni kell. Elnézést a hosszú levélért,előre is köszönöm válaszát ! Tisztelettel,szép napot kivánok !

        Dr. Molnár Dóra válasza a pitvarfibrilláció témában

        Kedves Kérdező, az jó hír, hogy megjavult a szív összehúzódó képessége (EF). A másik igen fontos tényező, hogy Ön hogy érzi magát. Fentiek alapján jól. (Azt javaslom, hogy ne méregessék gyakran a pulzust, mert a pitvarfibrilláció természete, hogy folyamatosan változik a pulzus, és ez Önök nem feltétlenül tudják megfelelően értelmezni. Naplót viszont érdemes vezetni, mert segíti a doktor döntését.) Amennyiben jól van, enyhe közepes fizikai aktivitás végezhető, egy-két kávé elfogyasztása nem ellenjavallt. Az Önre szabott részletes életmódi tanácsokat a kezelőorvosa tudja legjobban elmondani, érdemes esetleg emiatt külön felkeresni egy előre egyeztetett időpontban. Javaslom, hogy erre a vizitre vigye magával a kedves feleségét is, így Ő is felteheti az őt foglalkoztató kérdéseket. A Cordarone maximális hatása csak hetek hónapok alatt alakul ki, és ennek gyógyszernek valóban vannak mellékhatásai, ezért speciális körülmények esetén kapják a betegek. Számoljon be a panaszairól a kezelő orvosnak, valószínűleg módosítani fog a terápián. Én erről nem foglalhatok állást vizsgálat nélkül. A pitvarfibrilláció ebben az életkorban elég gyakori probléma (eléri az Ön korosztályában az előfordulása az 5-7 %-t is.) néha állandósul, de gyógyszerekkel jó pulzusszám gyakran beállítható, és van aki így is jól érzi magát, aktív életet él. Akinek nagyon zavarja az életminőségét a ritmuszavar, vagy esetleg komolyabb tünetei vannak, azok egy részénél katéteres módszerrel is van lehetőség ritmus-szabályozásra. Van akinek ritmuszavar miatt pacemeker-es kezelés is szóba jön. Amennyiben a szokásos kezelési módok kudarcot vallanak, érdemes elmenni az Önhöz közeli orvosi egyetem Ritmusambulanciájára, ott segíthetnek szükség esetén egy speciális terápia kiválasztásában. (Beutaló, időpont egyeztetés szükséges.) Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. március 20., 18:10; Megválaszolva: 2017. március 20., 21:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: