• Pitvarfibrilláció?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Mitrális prolapsusom (MI I.) van, amely az utóbbi 1 hónapban egyre több panaszt okoz. Hirtelen kialakuló fulladást, mellkasi nyomásérzést. Ilyenkor egy mély levegővétel után gyakori, hogy helyreáll a szívverésem, és elmúlik vele együtt a fulladás is. Tegnap 1 órán át szaporán vert a szívem, néha mintha remegett volna, egyre jobban fulladtam és bementünk a sürgősségi osztályra. A kórház előtt sikerült a mély levegővétel és elmúlt a "szívremegés", jelentősen csökkent a fulladás. EKG tachycardiát mutatott, egyébként minden rendben volt. A kérdésem az, hogy ha az EKG előtti percekben esetleg pitvarfibrillációm volt, az kimutatható lett volna? Okozhat erős fulladást a mitrális prolapsus? Köszönöm szépen a válaszát!

        Dr. Molnár Dóra válasza a ritmuszavar érzése témában

        Kedves Kérdező, a pitvarfibrilláció csak akkor mutatható ki, ha éppen zajlik. Gyakori panasz esetén 24 órás EKG-monitor (Holter) segítségével viszont gyakran sikerül "elcsípni" a ritmuszavart. A ritmuszavar tünete lehet a nehézlégzés szerintem, csak súlyos billentyű hiba okoz fulladás érzést. Javaslom, hogy menjen el kardiológiai vizsgálatra. Esetleges ritmuszavar esetén pedig csináltasson panasz alatt EKG-t, a további teendők meghatározását segítené a ritmuszavar alatti EKG ismerete. Tisztelettel:Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. március 03., 17:09; Megválaszolva: 2017. március 03., 21:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: