• Alkohol fogyasztás engedélyezett-e műtétre várva, milyen mennyiségben melyen időkőzönként

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! A férjem már régóta magas vérnyomásos,-2005 ben NSTEMI ACS miatt hospis., LAD PCI,sten beültetés,A rh poz. VÉLEMÉNY: Ischaemias falmozgászavar mellett jósyst.károsodott diast.BKF kissé tágabb b. kamra.jelzett MI, TI.- 2006ban inf. myoc.,stent restenosisin, 3 ér betegség miatt CAB műtét(LAD-LIMA, RCA- RIMA, VSG ad CX.) Rendszeres kard. kontroll. 2016.10.20.erősen fullad, mellkasa nyom, hanyatt fekve nem tud aludni.Lábai dagadnak Vizsgálatok: mellkas felvétel A ball lateralis. sinus nem nyílik fel, itt kevés folyadék valószinűsíthető .Beszűrődés nem látható.Mérsékelt fokú kisvérköri pangás jelei.A szív kissé megnagyobbodott. Asternurmra drótvarratok árnyéka vetül. Billentyű műtét melőtt chroninus tonsillitis eltávolítása szükséges. Kardiológiai szempontból magas rizikójú, de jelen kezelés mellett kompenzált, nyugalmi panasza nincsen. A műtétre kb.3-4 hónapot kell várni. Jelenleg betegállományba van. A barátok időnként meglátogassák, ilyenkor fröccsel és pálinkával kínálja meg őket, és a párom is iszik 1-2 pohárral .De a beszélgetések néha elhúzódnak és az 1-2 pohár is több lesz. Én mondtam hogy az immunrendszerét erősíteni kellene változtasson a viselkedésén. A férjem válasza hogy az alkohol nem befolyásolja a műtétet .Erre szeretnék választ kapni hogy alkohol fogyasztás valóban megengedett ? Még orvos nem mondta neki hogy nem ihat!Vagy mérsékelve igyon. Azt szokták javasolni hogy a vörösbor az napi 1-2 pohár megengedett egészséges./újság cikkekben/ Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Molnár Dóra válasza a alkohol témában

        Kedves Kérdező, a nagyobb mennyiségű alkohol szívizom károsító, illetve más szerveket is károsíthat. A felsorolt gyógyszerek mellett sem tanácsos alkoholt fogyasztani. Általánosságban a nem káros mennyiségű alkohol heti 2x-3x legfeljebb 1-2 dl bor, vagy 1-1 korsó sör. Röviditalt egyáltalán nem javaslok a helyi irritáló hatások miatt (torok, nyelőcső, gyomor). A kutatások szerint vörösborban található rezveratrol valóban kedvező hatású lehet a szív és érrendszeri betegek számára, de nagyobb mennyiségű alkoholt többet árthat. Lehetőség szerint a fentieket kellene betartani, de amennyiben nem tud alkohol fogyasztás nélkül meglenni a párja, akkor háziorvos segítségével leszoktató programot kellene keresni számára. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. február 07., 20:55; Megválaszolva: 2017. február 08., 11:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: