• Szívritmuszavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Nemrég már írtam Önnek a szívritmuszavaraimmal kapcsolatban. Gyerekkorom óta vannak ritmuszavaraim, kezdetben sinus tachikardia, majd pár éve pitvarfibrilláció. Igazából jól tolerálom, általában este jön elő és éjjel el is múlik a fibrilláció. Ami igazán megijeszt, az a pf előtt kezdődő, majd halmozódó extrák. Mindig így kezdődik, majd egyszer csak átugrik pitvarfibrillációba és egy-két órán belül megszűnik. A doktornő is írta a múltkor, hogy ez előfordulhat pf előtt. Mostanában valószínűleg a stressz miatt ez megint gyakoribb, havi 1-2-3 alkalommal is előfordult. Megint voltam holteren, természetesen aznap semmit. Most megyek majd terhelésre a hónap közepén. Mindenesetre nem hagyott nyugodni a dolog és vettem egy egycsatornás kézi EKG-t, mert a ritmuszavar kezdetét még sosem sikerült elkapni. Tegnap este újra előjöttek az extrák, amiket sikerült is a géppel mérni, jelezte is a ritmuszavart. Erről csatoltam a gép által készített EKG-t. Nem tudom, hogy ezek kamrai vagy pitvari extrák e. Igazából attól rettegek, hogy egyszer ez a dolog átmegy kamrafibrillációba, bár már többen is megnyugtattak, hogy ez a veszély nálam nem áll fenn. Azt viszont nem értem, hogy akkor a pf miért kamrai extrákkal, salvékkal kezdődne. Ez normális jelenség? Eddig azt javasolták, hogy nyugodjak meg ilyenkor, de nagyon nehéz, amikor az ember szíve össze-vissza kalapál. Már arra is gondoltam, hogy idegi alapon jönnek elő ezek az extrák, majd úgy mennek át pf-be. De már a gyomromra is gyanakodok, mert a tegnapi extrák egy nagyobb böffentés miatt kezdődtek. A doktornőnek mi a véleménye, érdemes ezzel a dologgal tovább foglalkozni és orvoshoz rohangálni? Vagy vegyem tudomásul, hogy így működik a szívem és törődjek bele? meddig lehet ezekkel a rohamokkal élni?

        Dr. Molnár Dóra válasza a pitvarfibrilláció témában

        Kedves Kérdező, az extraszisztolék pitvariak és kamraiak is. Ez a ritmuszavar valóban nem szokott átmenni kamrafibrillációba, ne aggódjon. Lehet hogy érdemes lenne másfajta gyógyszert szedni (még többféle lehetőség van) a ritmuszavar miatt, illetve, lehet, hogy van más megoldás is a problémájára. Javaslom, hogy egy beutalóval jelentkezzen be az Önhöz közeli orvosi Egyetem, kardiológiai központjában a ritmusambulanciára, azt gondolom, van segítség:) Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. február 02., 09:28; Megválaszolva: 2017. február 05., 10:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: