• Koleszterin és magas pulzus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor! 24 éves lány vagyok. A koleszterinszintem 9.8 Az orvosom azt mondta, hogy ilyen fiatalon ne szedjek rá gyógyszert.De mást sem mondott, hogy mivel csökkenthetném. Bár egyáltalán nem eszek zsírosan, és sportolok, vékony, filigrán alkatom van (180/56). A szüleim még mindig nyúznak, hogy ez így nem normális, Ön mit gondol erről? A másik kérdésem, hogy voltam holder vizsgálaton is , mivel néha úgy érzem, hogy a pulzusom nagyon szapora. Az eredmények szerint a max fr. egész nap jóval száz felett van, a legmagasabb 153, a reggeli órákban, nyugalmi állapotban. Ön szerint ez normális? Nagyon várom válaszát, üdvözlettel: F. Edina

        WEBBeteg szakértő válasza a koleszterin témában

        Kedves F. Edina!
         
        Mindkét problémája beavatkozást igényel.
        Rendkívül magas összkoleszterinszint kezelése nem korfüggő! Akinek olyan magas értékei vannak mint önnek  ( főleg ha a "rossz koleszterin" komponens, azaz az LDL is magas), kötelező kezelni, mert ez rendkívül meggyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, ami idő előtti érrendszeri károsodáshoz (szívinfarktus, agyi érelzáródás stb.) vezet. Mivel tényleg jóval átlagon felüli értéke van javaslom lipidológiában jártas kardiológushoz,belgyógyászhoz forduljon és elsőként jó lenne egy ún. lipidprofilt csináltatnia, a szüleivel együtt.

        Ugyanis nagy valószínűséggel öröklődő betegségről van szó. Amit Ön tehet a gyógyszerek mellett: a sportolás, zsírszegény étrend, halolaj kapszula, esetleg fokhagyma caps. fogyasztása.
        - Magas  100/min-n felüli pulzusszáma miatt szintén javasolt kardiol. kontroll, ill. a pajzsmirigyfunctio ellenőrzése ( ui. pajzsmirigy betegség, ami elég gyakori Magyarországon, állhat a hátterében). Javsolt kezelés: ivabradin ( Procorolan néven ) esteleg retard verapamil adása jön szóba ( béta-blokkoló a zsíranyagcserére gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt nem javasolt Önnél).

        Tisztelettel:

         Dr. Bíró Csaba István    kardiológus-belgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-26 20:06:51; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 08:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: