• Miért magas a koleszterinszintem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Magas a koleszterinszintem, de nem tudom miért, pedig nem eszem zsíros ételt. (LDL: 4,80 mmol/l, Se: 6.85 mmol/l). Mi befolyásolhatja még a koleszterinszintemet?

        WEBBeteg szakértő válasza a koleszterin, koleszterinszint témában

        A hyperlipoproteinaemiák (magas vérzsírszinttel járó kórképek) elsődlegesek vagy másodlagosak lehetnek. Az első csoportban genetikai eltérés áll a háttérben, míg a másodikban valamely betegség (pl. cukorbetegség) következtében alakul ki. Természetesen a következmény ill. az ebből eredő problémák azonosak, csakúgy mint a kezelési formák. Magas koleszterinszintet okozhat a helytelen táplálkozás is: sajnos idehaza még az erre figyelő emberek sem tudnak koleszterinszegényen táplálkozni, mivel a koleszterin "rejtetten" is benne van számos "soványnak" tűnő ételben.

        Amennyiben magas koleszterinértékeit diétával, testmozgással nem tudja csökkenteni (2-3 hónapos próbálkozás után sem), akkor érdemes gyógyszeres terápiát alkalmazni élethosszig (előtte fontos lenne a szív- érrendszeri kockázatát meghatározni), hisz az érelmeszesedés később életfontos szervek károsodását és az Ön életkilátásainak rövidülését okozhatja.
         
        Dr. Bíró Csaba István, kardiológus-belgyógyász


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-04-04 08:54:32; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: