• Extrasystole - veszélyes vagy elhanyagolható?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Van, hogy hetekig nem, aztán érzékelhetők az extrasystolék, főleg nyugalmi helyzetben (pl ülés közben). Napi 1-2szer jelentkezik olyankor, aztán napokig semmi. Voltam kardiológusnál, készült EKG, ultrahang (24 órás még nem). Minden rendben volt. Nincs légszomj, nincs mellkasi fájdalom. Magas a vérnyomásom, erre szedek Logimax nevű készítményt (50 mg metoprolol). Szedek magnéziumot és nem iszom alkoholt, nem dohányzom. Ezek az erős extra dobbanások, extrasystolék lehetnek kórosak? Jelezhet ez szívritmuszavart? Vagy normális jelenség? Köszönettel, SzJ.

        Dr. Csuth Ágnes válasza a extrasystole témában

        Kedves Kérdező! Az extra ütések már maguk ritmuszavarnak tekinthetőek, ha a szívultrahang és az egyéb kardiológiai kivizsgálás során minden rendben volt, nincs oka aggódni. A vérnyomás beállítása nagyon fontos, érdemes utánajárni, hogy nem szekunder hypertonia-e, hisz ön nagyon fiatal. Érdemes még csökkenteni a stresszt, ez is gyakran oka az extrasystoléknak, de alkalomszerűen előforduló plusz ütések miatt nem kell aggódni, ez nagyon sok embernél előfordul.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2011. december 16., 17:34; Megválaszolva: 2011. december 19., 14:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: