• Szívbillentyű izom nagyobbodhat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nos, én csak egy kardiológus véleményét kérném ki, mert sajnos az orvosomal időhiány és távolság miatt nemtudom megbeszélni. Tehát szívbillentyű szűkületem van, már évek óta szinte változatlan, műtétre nincs szükség még sokáig és már pár éve rendszeresen edzek, de most szeretnék BCAA aminosavat szedni izomépítésre, csak attól félek, hogy a szívbillentyű izom is nagyobbodna az edzések hatására, szóval ez hatással lehet a szívbillentyű izomra vagy sem? Szedhetem következmény nélkül?

        Dr. Bene Orsolya válasza a táplálékkiegészítő, papilláris izom témában

        Kedves kérdező! Jó lenne konkrétabbat is tudni a billentyűhibáról, egy szívultrahangos lelet sokat segítene. A billentyű maga hártyás, nem izmos, magát a szűkületet nem valószínű, hogy rontja az edzés és a BCAA, bár a kamrafal vastagodhat, emiatt is érdemes lenne majd szívultrahangos kontrollra menni. Azonban pl. billentyű-elégtelenség, prolapsus esetén az edzés okozta hirtelen vérnyomás-emelkedés ronthat a billentyű állapotán, és ha esetleg bicuspidalis aortabillentyűje van, jó lenne látni az aortagyök nagyságát is (túl tág gyök esetén megnő a repedés kockázata). Tehát ha tényleg minimális szűkülete van, nincs egyéb eltérés, valószínűleg nem okoz gondot sem az edzés, sem az aminosav-készítmény (ésszerű keretek között), de javasolt rendszeresen kontrollálni a billentyű állapotát. sszerű keretek között, átmenetileg használva a BCAA gondot okozna, de mindenképpen kontroll javasolt közben is.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. december 04., 00:32; Megválaszolva: 2011. december 12., 22:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: