• Fibrilláció

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A nyár folyamán szívburok gyulladásom volt,amit baktérumok okoztak.A szívem megtelt vízzel,de azorvosom nagyon erős antibitukumokkal kezelt és így nem kellett felszúrni.A kérdésem pedig az volna:,hogy bár én semmit nem vettem észre,hiszen beszélgettem,mégis rohantak hozzám és kiderült,hogy szívem fibrillált.Szeretném megkérdezni,hogy ez mit jelent.Természetesen ijekció és gyógyszerekkel rendbe is jöttem és csak véletlenül vettem észre,hogy az ellenőrző készülékem hol 80,hol pedig 150-et láttam.Válaszukat köszönettel várom Türner Ferencné.

        Dr. Veress Dóra válasza a pitvarfibrilláció témában

        Kedves Asszonyom! Pitvarfibrilláció során elvész a szív ritmusos összehúzódása, ezért kevesebb vért tud pumpálni a szervezet felé. Normál körülmények között a szinusz-csomó diktálja az ütemet a szívnek, de ha ez elveszti a vezérlő szerepét, akkor egyszerre sok helyen alakul ki összehúzódás a pitvarfalon, ami a fal remegésével, fibrillációjával jár. Ez a remegés nem terjedhet tovább a kamrákra, mivel a szív szerkezete ezt nem teszi lehetővé, de kb. 150-szer még így is ingerületbe tudja hozni a kamrai szívizomzatot, ami nagyon gyors, és egy-egy összehúzódás nem tud elegendő vért pumpálni a nagyerekbe, vagyis a szív teljesítménye romlik. A pitvarfibrilláció nem szükségszerűen áll fenn folyamatosan, néha megszűnhet, ilyenkor visszaáll a rendes, nyugalmi szívfrekvencia.


        Kérdés: 2011. december 02., 18:14; Megválaszolva: 2011. december 05., 23:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: