• Alacsony vérnyomás, magas pulzus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Amióta az eszemet tudom mindig alacsony vérnyomással küzdöttem, még amikor a legjobban izgulok akkor is is max 100/80ig megy fel. A kérdésem az lenne, hogy többször észrevettem, hogy a vérnyomásértékek között nagyon pici a különbség. A normális ugye 120/80 ami között 40 a különbség, azonban nekem volt már olyan is h 10 volt a 2 érték között. Ez probléma, illetve ez mitől lehet? Utal valami problémára? Hozzáteszem mindezek mellett a pulzusom viszont állandóan magas, ha az ágyban fekszem akkor is 90 körüli. Mit gondol ezek utalhatnak valamire? Fiatal vagyok, 22-t most töltöttem be nemrég, gyakran vagyok fáradékony, és a vasammal is mindig baj hiába szedek rá gyógyszertári készítményt, illetve diagnosztizálták kb egy éve a mitralis prolapsus-t. Köszönöm válaszát!

        Dr. Bene Orsolya válasza a alacsony vérnyomás, magas pulzus témában

        Kedves kérdező! Az alacsony pulzusnyomás (kicsi különbség a szisztolés és a diasztolés vérnyomás-érték között) valóban utalhat szívbetegségre (billentyű-szűkület, folyadék a szívburokban, szívelégtelenség). Ekkor azonban más tünetek is lennének, nem valószínű, hogy ez áll a háttérben, főleg, ha csak egy-egy ilyen értéket mért - lehet, hogy a vérnyomásmérés módja nem volt megfelelő. Mindenesetre, a prolapsust is javasolt időnként ellenőriztetni, megnyugtatásképpen lehet, hogy érdemes lenne kontrollra menni. A mitralis prolapsushoz egyébként gyakran társulnak olyan tünetek, mint a szapora pulzus, fáradékonyság, mellkasi panaszok, a tüneteken stresszoldás, rendszeres testmozgás segíthet (ilyen panaszokat azonban okozhat vashiány, vérszegénység is, lehet, hogy érdemes lenne a vaskészítményt lecserélni, esetleg hematológussal konzultálni).


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. november 27., 12:14; Megválaszolva: 2011. december 05., 00:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: