• Alacsony vagy nem....

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Nekem mindig is alacsony volt inkább a vérnyomásom. Most 50 éven túl időnként magas, de olyankor meg is van az oka(stressz, fájdalom stb) Gyógyszereket nem szedtem ez idáig semmit. Időnkén évszakváltáskor, főleg ősszel, mint idén is, szédelgek ahogy a légnyomás változik de pár nap alatt elmúlik. Nem felkelés vagy hirtelen felállás után van. Vérnyomásom olyankor kicsit magas.( 140-150/50-60. a pulzus 60-65) Engem az aggaszt, hogy a második (diasztolés) érték mintha kicsit kevesebb lenne mint a normális és ez elég régóta van így. Akkor is amikor a (szisztolés) első érték magas vagy éppen normális. Hiába kerestem, olvastam utána ilyen alacsony értékhatárról sehol nem írnak. Tegnap este nyugalmi állapotban gerinctorna után a mért érték118/48 a pulzus 56 volt. Nem akartam elhinni! Új elemet tettem a készülékbe de azzal is ugyan azt mutatta. Ma reggel meg normális, a megszokott értéket mutatta. 125/56 58 pulzus. Nem érzem igazán rosszul magam. Aránylak jól alszom. Bérescseppet C vitamint és Klimin plusz kapszulát szedek évek óta. Pár hét óta esténként megiszok 1 csésze citromfű teát. Szeretném tudni mennyire jó vagy rossz ez az alacsony érték, kell e orvoshoz mennem emiatt. Válaszát előre is köszönöm

        Dr. Bene Orsolya válasza a alacsony vérnyomás témában

        Kedves kérdező! Valóban nehezen definiálható, mennyire alacsony diasztolés nyomás tekinthető még normálisnak. Az életkor előrehaladtával, ahogy az erek merevebbé válnak, a szisztolés érték általában nő, a diasztolés csökken, lehet, hogy ez áll a háttérben. Alacsony diasztolés nyomáshoz vezethet még az aortabillentyű elégtelensége is, esetleg ezt érdemes lenne kizárni, bár ehhez egyéb panaszok, tünetek is társulnának. Egy rutin kivizsgálás, rizikófelmérés céljából érdemes felkeresni a háziorvost, aki szükség esetén kardiológiára irányítja. Megfontolandó még a vérnyomásmérő ellenőrzése, összehasonlítása higanyos mérővel.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya

        Kérdés: 2011. november 22., 14:06; Megválaszolva: 2011. november 27., 23:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben: