• Magas pulzusszám

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        32 éves nő vagyok. Időnkénti szívtáji fájdalommal és erős szívdobogás-érzettel mentem el a háziorvoshoz. Ez és a gyakori fejfájás gyanúm szerint stressz következménye is lehet. Kifejezetten túlsúlyos nem vagyok, de életmódom nem túl sportos. Az EKG és a labor (pajzsmirigy-működés, vércukor) normálistól való eltérést nem mutatott ki, csupán enyhe vashiányt (ovo-lakto vegetáriánus vagyok). A vérnyomás 120/70 volt (általában 110/70 körül szokott lenni). A pulzusszám volt magas csupán: 90/perc, nyugalmi állapotban. Azóta méregetem: 80 és 96 között szokott lenni. A magas pulzusszám miatt a doktornő Bisoblock 5 mg tablettát írt fel, napi 1x1 adagolással. A tabletta tájékoztatóját olvasva nem feltétlenül érzem indokoltnak a bevételét - bár természetesen nem értek hozzá. Kérdésem: ha egyéb ok nem mutatható ki, elképzelhető-e, hogy a pulzusszám csökkentésére elegendő az életmódomban változtatni: kevesebbet stresszelni és többet mozogni? Rosszat teszek magamnak, ha nem kezdem el szedni a gyógyszert? (Ezt a megoldást a doktornő egyértelműen elutasította, mondván: "a vegetatív rendszer túlműködik, beállításához KELL a tabletta".) Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Csuth Ágnes válasza a szapora szívverés témában

        Kedves Kérdező! Én azt tudom önnek tanácsolni, hogy csökkentse a stresszt, relaxáljon, szorongásoldó technikákat sajátítson el, gyógynövény-alapú szorongásoldó szedése is megpróbálható. Mozogjon, a vérszegénységet korrigálni kell, mert az is megpörgeti a szivet, akár az is lehet a probléma oka. Ha ezek sem hoznak javulást, nem kerülhető el a gyógyszer szedése, illetve egy szívultrahangot is javaslok.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2011. november 15., 16:57; Megválaszolva: 2011. november 16., 11:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: