• EKG kielemzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Legyen szíves kielemezni az ekg leletemet,mely a következő:85/min.,sinus ritmus.Szemivertikális állás,inkompl.JTSZB,PQ-130,QRS-106,QTC-452. Mellkasi átmenet V4-ben,szab.repol. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a EKG témában

        Kedves Kérdező! A szemivertikális tengelyállás azt jelenti, hogy szive kissé vízszintesebben áll a szokásosnál, az inkomplett Jobb Tawara Szár Blokk a szív ingerületvezető rostjaiban jelez kisebb vezetési zavart, ami nem terjed ki az egész rostra, elég gyakori lelet, önmagában panaszt vagy problémát nem szokott okozni. A felsorolt adatok: PQ, QRS idők a normális határon belül vannak, a QTC 430-ig normális, ez igen enyhe eltérés,azt jelzi, hogy a szív összehúzódásának ideje 22 millisecundummal (0,022 másodperc) hosszabb a normális felső határánál. A V4-es átmenet teljesen normális, a szabályos repolarizáció azt jelenti, hogy az összehúzódás után rendben történik a szívizom elektromos felkészülése a következő összehúzódásra. Ha nincsenek szívtáji, mellkasi panaszai, a leírt elváltozások olyan minimálisak, hogy pillanatnyilag nem igényel teendőt, de ha vannak szívtáji panaszok, további vizsgálatokat kérhet kardiológustól (terheléses EKG, Szív ultrahang) Üdv: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2011. november 03., 07:02; Megválaszolva: 2011. november 03., 23:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: