• Szexuális probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor (Úr) vagy Nő! Nem tudom problémámmal hova fordulhatnék. Igazából most csak röviden írnám le, de ha úgy gondolja, hogy szükség volna több információra is,akkor majd bővebben is kifejtem. A lényeg az, hogy elvesztettem a szexuális vágyamat. A probléma nem most kezdődött. Én már majdnem másfél éve érzem ezt, hogy valami baj lehet velem, aztán olykor nem volt gond, majd megint kudarcba fulladt minden. Először csak a szextől kezdtem félni, de mára már vagy két és fél hónapja egyáltalán nincs szexuális vágyam. Mintha nem éreznék semmit e téren, ingerlésre, simogatásra, próbálkozásra sem. S ez már egy olyan feszültséget okoz bennem s nem tudom mi lehet a baj. Mert abban, hogy ez kialakult nálam része lehet egy félrelépésnek, ami elég hosszú ideig tartott, de a végén egy lelki összeomlásba torkollott. A férjemmel rendezni szeretnék mindent, igazából nagyrészt rendeztem is, de a szex terén nagyon nem megy ez. S nem tudom hogy ez valóban lehet-e oka egy ilyen tartós problémának vagy esetleg hormonális problémám lehet. De mára már nagyon szégyennek érzem ezt, és nagyon félek is a szextől na és attól hogy nincs segítség. Várom válaszát vagy ajánlatát hogy hova is fordulhatnék ezzel, mert így nem érzem magam egészséges nőnek és ahhoz még fiatal vagyok, hogy ez valóban állandósuljon vagy még nagyobb zavart okozzon bennem, mert már most szenvedek tőle.

        Dr. Deli Tamás válasza a libidócsökkenés, anorgazmia témában

        Tisztelt Hölgyem! Van egy rövid írésom a szexuális vágy csökkenéséről a változó kor körüli időszakban, de ennek jelentős része az Ön életkorában is igaz. Ezt a www.drdelitamas.hu oldalamon a kérdések és válaszok között olvasható, de alább is idemásolom Önnek. Néhány gyakori ok és kezelési lehetőség szerepel itt. ------------------------- Mivel lehetne fokozni a változókor körüli időszakban csökkenő szexuális vágyat? A szexuális vágy csökkenésének oka az Ön életkorában egyrészt a menopauza bekövetkezte utáni alacsonyabb hormonszintek kialakulása lehet, ennek mind pszichés, mind testi (pl. hüvelyszárazság és emiatt fájdalmasabb közösülés) következményeivel, másrészt lelki okok lehetnek a háttérben. Esetleg tartós gyógyszerszedés is okozhat ilyen panaszt, bár ilyesmit kérdésében nem említett. A szóba jövő kezelési módok: - Számos vágyfokozóként ismert étel, zöldség, gyümölcs, füszer, természetes készítmény ismert (ilyesmiket akár gyógynövényboltokban is tudnak ajánlani, pl. Afrodiana kapszula stb.), de ezeknek orvosi szempontból általában nem bizonyított a hatása, viszont legtöbbször orvosi közreműködést sem igényelnek. - Ha esetleg tartósan szed valamilyen gyógyszert, az is okozhat libidócsökkenést (antidepresszánsok, kemoterapeutikumok stb.), ezek további szükségességét orvosával kell egyeztetni. - A hüvely szárazságát Ovestin krém csökkentheti, vény nélkül kapható. - Szükséges lehet hormonpótló kezelésre, ez egy menopauza szakrendelésen keresztül indítható el. - Párterápia, szexuálterápia szintén javíthat a helyzeten. - A bupropion nevű gyógyszer jótékony hatású lehet a libidóra, szükségességét, alkalmazhatóságát pszichiáter szakorvos bírálhatja el.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. augusztus 31., 16:51; Megválaszolva: 2011. szeptember 02., 11:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: