• Leszokás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm!Én azután szeretnék érdeklődni,hogy mi a véleményük az elektromos cigarettával kapcsolatosan.Tud valami káros mellékhatást,vagy hátrányt ezzel a szerkezettel kapcsolatosan?Szeretnék leszokni a cigiről,de nekem egyszerűen nem megy csak úgy,hogy leteszem és soha többé.Ebben látok megoldást,de előtte szeretném tudni,hogy nem e valami károsabb dologra szoknék rá ezzel...kérem minél előbb válaszoljanak,mert fontos lenne a számomra..köszönettel

        Nagy Rudolf válasza a elektromos cigaretta témában

        Kedves Kérdező! Az elektromos cigarettát általában úgy reklámozzák, mint az egészségre nem ártalmas leszokást segítő eszközt. Viszont több szakmai szervezet szembe száll ezzel. Először is az elektromos cigaretta is tartalmaz nikotint ami az emberi szervezetre káros, erős függőséget okozó méreg (széles körben elterjedt rovarírtószer‐alapanyag), a függőség fő tényezője. A bizonytalan mennyiségű nikotin mellett, azt oldó oldószert is tartalmaz (glycerin és propylén glikol ami petróleum származék). Tartalmazhat aromákat és még más kemikáliákat (pl: esszenciák, szerves savanyítók, anti-oxidánsok, butyl valerate, isopentyl hexonate, lauryl laurate,benzyl benzoate, methyl octynicate, ethyl heptylate, hexyl hexanoate, geranyl butyrate, menthol, citric acid, water, alcohol, 2,3,5‐trimethylpyrazine, 2,3,5,6‐tetramethylpyrazine, 2,3‐dimethylpyrazine, acetylpyrazine, terpineol, ethyl maltol, guaiacol, acetylpyridine, octalactone) is. Mindezek mellett nem tartalmazza azokat a káros anyagokat, mint a szén‐monoxid, nitrogén‐dioxid, hidrogén‐cianid, sav, arzén, ólom, higany, és megkíméli a passzív dohányzás egészségkárosító hatásaitól a dohányzó környezetében tartózkodókat is. Az elektromos cigarettával való leszokást nehezíti az is, hogy a cigarettázást imitálja (íz, alak, hőfok, gőzfüst)ezért a pszichés függőséget egyáltalán nem csökkenti. Magyarországon az Országos Tisztifőorvos a fentiek miatt is az elektromos cigaretta forgalmazásának betiltását rendelte el, tehát legálisan nem is forgalmazható. Leszokásra alkalmasabbnak tartom (ha segédeszköz szükséges) a nikotintapaszt. Ahhoz viszont hogy a leszokás hosszan tartó legyen, érdemes átgondolni átalakítani az életvitelhez kapcsolódó értékrendet, és megtanulni szeretni a nemdohányzás adta szabadságot. Kívánok sikeres leszokást!


        Nagy Rudolf
        Addiktológiai konzultáns

         Nagy Rudolf

        Kérdés: 2011. szeptember 07., 05:35; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 00:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Szakértő ! 22 éves fiammal kapcsolatban írok Önnek. Kb. 2 éve találtam nála marihuánát, amit be is ismert, hogy ritkán alkalmanként, főleg társaságban használt. Ezután nem sokkal jogosítvány megszerzését kezdte el és az...
        Kedves Bernadett! Édesanyám 62 éves, alkohol függőséggel küzd, már 8 éve. Kapott pszichátriai kezelést, gyógyszereket de sajnos nem volt tartós az eredmény, mindig visszaesett. Azt szeretném kérdezni, hogy tudna-e ajánlani bentlakásos...
        Kedves Bernadett! Elmúltam már 34, nem hiszek a mesékben, de mégis tanácstalan vagyok! Kb egy éve ismerkedtem meg a párommal, most 39 éves,akiről addig is tudtam, hogy iszik, de gondoltam, majd én meg a hozzáállásom meg fogja változtatni, így 3...
        Jó Napot! Azt szeretném megtudni, hogy az a bizonyos alcostopex nevezetű készítmény valóban hatásos-e, segítségével le lehet-e szokni az alkoholizmusról. A neten az egyik oldal csodaszerként említi a másik meg kamu szerként. Ezért szeretnék...
        Tisztelt doktor úr/nő! Problémám bevezetése kép szeretném azt elmondani, hogy a párom családjáról lenne szó. Sajnos náluk az alkohol fogyasztás az napi szinten történik, mert ,,sokat dolgozunk egész nap, megérdemeljük és jól esett"....
        Kedves Doktornő A múltamat ha tekintjük játékfüggő voltam, azonban ez elmúlt pár napba olvastam egy olyan cikket miben azt írják le (egyébként már lassan 1 éves cikk) hogy a videojáték agy károsodást okoz, pontosabban szürkeállomány...