• Cigizhetek pajzsmirigy túlműködés mellett?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr / Nő! Pár hete szedem a gyógyszert pajzsmirigy túlműködésre (TSH0,0052,T+:27,2,T!:13,5), pár nap alatt a tüneteim el is múltak (mellkasi feszültség, magas pulzus, fáradtság). A szemem nem dülledt, de kicsit riadt, csillogó a tekintetem, de ez inkább alkati, mindig ilyen volt, talán most kicsit jobban. A pajmirigy nincs megnagyobbodva, nincsenek rajta göbök, csak a keringése élénkebb. A kérdésem a dohányzással kapcsolatos. Eddig napi 6-7 szál cigit szívtam, de most azt mondta a doktor, azonnal hagyjam el, mert a szemem begyulladhat a nikotintól, kidülledhet, és mivel ez szövődmény, nem nagyon lehet visszafordítani. Nyilván, Ön mint orvos szintén tiltja a cigit, de én arra vagyok kíváncsi, hogy ez tényleg ennyire durván káros-e ilyenkor. Nagyon nehezen válok meg sajnos a cigitől, de nekem az is elég, ha napközben arra gondolhatok, hogy majd este egyetlen szál gyenge cigit elszívhatok. Napi egy is nagyon árthat? - Ha pl. egy év múlva teljesen stabilan beáll a normál működés visszajöhet-e a betegség pusztán a dohányzástól? - A mostani élénkebb, meredtebb tekintet enyhülhet-e, ha már nincs túlműködésem, vagy így marad? Köszönöm!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy túlműködés, dohányzás témában

        Tisztelt kérdező! Sajnos ez VALÓBAN ennyire komolyan veendő tiltás. A hyperthyreosisban kialakuló szemtüneteket nagyon rontja a dohányzás. Még a passzív dohányzást is kerülni kell. Ráadásul a szemtünetek kialakulása és súlyossága nem feltétlenül halad együtt a hyperthyreosis tüneteivel. Az endokrin orbitopátiának nevzett betegség súlyos esetben akár vakságot is okozhat, ez a kockázat túl nagy ahhoz, hogy továbbra is dohányozzon.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. május 25., 12:14; Megválaszolva: 2011. május 26., 21:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Szakértő ! 22 éves fiammal kapcsolatban írok Önnek. Kb. 2 éve találtam nála marihuánát, amit be is ismert, hogy ritkán alkalmanként, főleg társaságban használt. Ezután nem sokkal jogosítvány megszerzését kezdte el és az...
        Kedves Bernadett! Édesanyám 62 éves, alkohol függőséggel küzd, már 8 éve. Kapott pszichátriai kezelést, gyógyszereket de sajnos nem volt tartós az eredmény, mindig visszaesett. Azt szeretném kérdezni, hogy tudna-e ajánlani bentlakásos...
        Kedves Bernadett! Elmúltam már 34, nem hiszek a mesékben, de mégis tanácstalan vagyok! Kb egy éve ismerkedtem meg a párommal, most 39 éves,akiről addig is tudtam, hogy iszik, de gondoltam, majd én meg a hozzáállásom meg fogja változtatni, így 3...
        Jó Napot! Azt szeretném megtudni, hogy az a bizonyos alcostopex nevezetű készítmény valóban hatásos-e, segítségével le lehet-e szokni az alkoholizmusról. A neten az egyik oldal csodaszerként említi a másik meg kamu szerként. Ezért szeretnék...
        Tisztelt doktor úr/nő! Problémám bevezetése kép szeretném azt elmondani, hogy a párom családjáról lenne szó. Sajnos náluk az alkohol fogyasztás az napi szinten történik, mert ,,sokat dolgozunk egész nap, megérdemeljük és jól esett"....
        Kedves Doktornő A múltamat ha tekintjük játékfüggő voltam, azonban ez elmúlt pár napba olvastam egy olyan cikket miben azt írják le (egyébként már lassan 1 éves cikk) hogy a videojáték agy károsodást okoz, pontosabban szürkeállomány...