• Alkohol

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt webdoktor! azt szeretném megkérdezni, hogy ha egy bizonyos mennyiségű alkoholhoz hozzászokik a szervezet (azaz nem kezd el ugyanattól a mennyiségtől szédülni az ember, hanem már többet kell hozzá innia), akkor attól a mennyiségtől nem károsodnak az agysejtek? Érdekelne még az is, hogy miként lehet megakadályozni, hogy az ember lerészegedjen? Azon kívül, hogy italozás előtt sokat eszik. Valahol olvastam, hogy az olajos ételek segítenek ebben, mert az olaj felszívja az elkoholt. Ez igaz? Válaszát előre is köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a alkohol témában

        Tisztelt Kérdező!

        Az alkoholtolerancia kialakulása megelőzőleg huzamosabb ideig tartó, nagy mérvű alkoholizálást feltételez, amely a szervezetet súlyosan károsítja, és semmiféle védő hatást nem alakít ki a későbbi alkohol okozta károk ellen. Tehát az alkohol a továbiakban is (többek közt) az agysejtek károsodását fogja okozni. Igaz ugyan, hogy a tolerancia enzimindukción alapul (vagyis azonos mennyiségű alkoholt az enzimek rövidebb idő alatt bontanak le), aminek következtében az alkohol lebomlása során keletkező, potenciális sejtméregnek tekinthető acetaldehid gyorsabban eliminálódik. Ugyanakkor a hosszan tartó alkoholizálás a szervezetet oly mértékben károsítja, amely kiszolgáltatottabbá teszi azt mindenféle káros behatással szemben - ez az újabb alkoholfogyasztásra is igaz.

        Így a hosszabb ideje ivók semmilyen előnyt nem élveznek az alkalmi alkoholfogyasztókkal szemben, sőt, egy sor nagyon komoly betegség kialakulásával is számolniuk kell. A lerészegedés egyetlen biztos ellenszere az absztinencia, illetve a mértékletes alkoholfogyasztás, az egyéni tűrőképesség figyelembevétele mellett (ami nem állandó, számos pszichés és fizikális hatás
        befolyásolhatja). A nehéz ételek, elsősorban a zsírban gazdag táplálékok lassítják az alkohol felszívódását, így annak hatása enyhébb, időben elhúzódóbb.

        Üdvözlettel: Dr Kónya Judit

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-07-23 13:22:45; Megválaszolva: 2011. augusztus 02., 14:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Szakértő ! 22 éves fiammal kapcsolatban írok Önnek. Kb. 2 éve találtam nála marihuánát, amit be is ismert, hogy ritkán alkalmanként, főleg társaságban használt. Ezután nem sokkal jogosítvány megszerzését kezdte el és az...
        Kedves Bernadett! Édesanyám 62 éves, alkohol függőséggel küzd, már 8 éve. Kapott pszichátriai kezelést, gyógyszereket de sajnos nem volt tartós az eredmény, mindig visszaesett. Azt szeretném kérdezni, hogy tudna-e ajánlani bentlakásos...
        Kedves Bernadett! Elmúltam már 34, nem hiszek a mesékben, de mégis tanácstalan vagyok! Kb egy éve ismerkedtem meg a párommal, most 39 éves,akiről addig is tudtam, hogy iszik, de gondoltam, majd én meg a hozzáállásom meg fogja változtatni, így 3...
        Jó Napot! Azt szeretném megtudni, hogy az a bizonyos alcostopex nevezetű készítmény valóban hatásos-e, segítségével le lehet-e szokni az alkoholizmusról. A neten az egyik oldal csodaszerként említi a másik meg kamu szerként. Ezért szeretnék...
        Tisztelt doktor úr/nő! Problémám bevezetése kép szeretném azt elmondani, hogy a párom családjáról lenne szó. Sajnos náluk az alkohol fogyasztás az napi szinten történik, mert ,,sokat dolgozunk egész nap, megérdemeljük és jól esett"....
        Kedves Doktornő A múltamat ha tekintjük játékfüggő voltam, azonban ez elmúlt pár napba olvastam egy olyan cikket miben azt írják le (egyébként már lassan 1 éves cikk) hogy a videojáték agy károsodást okoz, pontosabban szürkeállomány...