• Látótérkiesés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr/nő! 20 éves lány vagyok, a problémám a következő: egy ideje, ha természetes fényen vagyok, akkor szikrázó fekete pontokat látok és ez nem csak a fehér felületekre igaz, hanem a szürke járdára is, vagy akármilyen színes felületre. A másik gond, hogy úszó, homályos, összetapadt köröket is látok, ezt szintén csak természetes fénynél. A harmadik és egyben legijesztőbb probléma, hogy egyik pillanatról a másikra kiesik a látóterem egy része, először csak egy átlátszó függönyt látok, aztán villog a fél látóterem, de azon sem látok át. Ez ritkán jelentkezik, és általában mindig fél óráig tart. Eleinte, ezt követte hányinger hányás ill fejfájás is, de az utóbbi időben ezek nem kísérik.A kérdésem az lenne, hogy mik okozhatják ezt, ill állhat-e nagyon súlyos probléma a háttérben? Van okom az ijedtségre? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Papp Júlia válasza a látótérkiesés témában

        Tisztelt kérdező! Nagyon fontos lenne az alapos kivizsgálás - első lépésben szemészeti irányban, majd szükség esetén a neurológia irányába a migrén kizárása céljából. A szemészeten fontos lenne látótérvizsgálat, pupilla tágítással egybekötött szemfenéki vizsgálat, az erek állapotának megítélése. Az első két említett gond hátterében leggyakrabban az üvegtest töredezettsége szokott állni vagy a szemfelszín eltérése, de az utolsóként említett panaszok hátterében több eltérés is felvetődik (retinalis eltérés, keringési zavara, migrén stb.)


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. október 30., 16:07; Megválaszolva: 2011. október 31., 19:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: