• Szemészeti kérdés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jónapot! A következő kérdéssel fordulo Önökhöz: Kislányom 5 éves,3 évesen kapta meg első szemüvegét kancsalítás miatt,most voltunk kontrollon,és a következők vannak a kiadott papiron,kérem segitsen mit is jelentenek ezek a rövdítések érthetően! +3,0 =+0,5 cyl 75* 0,8 +3,5= +0,5 cyl 90* 0,8 binoc 1.0 (Aj) Bm:co-ból -------ezt nem értem Cr: a. ------ezt nem értem <): 2-3 * -------ezt nem értem rászokták irni a papirunkra,hogy párhuzamos szemállás,de ez most nincs rajt emiatt nagyon aggódok,lehet hogy romlott a kis szeme? (ezzel kezdtünk elötte: +3,0=+0,5 cyl 75* 1,0 +3,0=+0,5 cyl 90* (sü) 1,0 Bm :NINCS Cr:SZIMM. Ko: jó párhuzamos szemállás -Kérdésem még,hogy Ön szerint ez kinőhető szembetegség,mert változó válaszokat kapunk. NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ VÁLASZÁT! Egy aggódó édesanya!

        Dr. Papp Júlia válasza a kancsalság témában

        Tisztelt kérdező! Elképzelhető, hogy az észlelt romlás a vizsgálat eredményeiben nem valódi a romlás. (Korábban 100-100% a látásélesség a két szemen, a legutóbbin 80-80 % külön külön a két kis szeme, együtt 100%). Gyakori, hogy 3 évesen a képekkel felvett látásélesség jobb, mint az 5 évesen Ammon jellel (villákkal) felvett látásélesség. Ennek ellenére a korábbi párhuzamos szemállás helyett, ha jól értelmezem 2-3 fokos kancsalsági szöget észleltek (ami lehet akár fáradtság, lázas betegség stb. következménye is). A Bm. és a Cr. rövidítést sajnos mi nem használjuk, így nem tudom mire gondolt a kolléga. A leírt eredmények ismeretében érdemes lenne a pupilla tágításos vizsgálatot megismételni és a szemüveg dioptriáját is ellenőrizni stb. A "kinövés" kérdése örök, nagyon nehéz jóslásokba bocsátkozni ezen a téren. Valószínűleg csökkenni fog a dioptria érték lehet, hogy távollátó marad kis mértékben, vagy rövidlátóvá válik esetleg szemüveg nélkül marad. De a kancsalság miatt kérdéses, hogy levehető-e a szemüveg.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. október 18., 13:53; Megválaszolva: 2011. október 20., 21:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: