• Látásromlás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Úr! Kb. 12 éves koromban egy iskolai rutinvizsgálaton kiderült, hogy szemüveget kell viselnem. Azóta sokat romlott a szemem, állandó szemüvegviselés mellett, hiszen már meg se lennék nélküle. Most kb -4 és -6 között vannak a szemeim és azt vettem észre, hogy ismét romlott. Tudom, hogy ha most elmennék a szemüveg lencsét kicseréltetni akkor nem foglalkozna vele senki, hogy miért romlott megint a szemem, de én tudni szeretném mert ha így haladok tovább akkor 5-7 éven belül megvakulok. Kérésem az lenne, hogy írja meg nekem, hogy milyen vizsgálatokra kellene elmennem, hogy kiderüljön miért romlik a szemem folyamatosan. A családban senki nem szemüveges, tudtommal nincs genetikai ok a háttérben. Válaszát előre is köszönöm!! Tisztelettel: Sipos Katalin

        Dr. Papp Júlia válasza a rövidlátás témában

        Tisztelt kérdező! A genetikai háttér kizárása nem ennyire egyszerű. A rövidlátás fokozódása fiatal felnőtt korig természetes, hogy folytatódik. Érdemes lenne ultrahangos szemtengelyhossz mérést, alapos szemfenéki vizsgálatot végeztetni. Emellett a szaruhártya és a lencse állapotát is ellenőrizni kellene. A dioptria fokozódása önmagában nem jelenti a "vaksághoz" vezető utat. Sokkal fontosabb az elért korrigált látásélesség, ha az a megfelelő korrekcióval 100 %, akkor épnek tekinthető a szem.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. október 12., 15:23; Megválaszolva: 2011. október 17., 03:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: