• Szemével baj van dr. nő szerint?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Van egy kislányom 4 éves szemészeten voltunk nem akarja elolvasni a táblát mindig azt mondja,hogy nem tudom mikor ki jövünk kérdezem tőle,hogy nem látja és azt mondja hogy látja tisztán csak nem akarja megmondani.Írtak fel neki szemüveget de én úgy gondolom,hogy lát. Mi a teendő ilyenkor?Rendesen messziről ír rajzol a tv-t is messziről nézi.Fölöslegesen nem akarok neki szemüveget.Azt mondta az orvos 40%-ba lát ön szerint milyen az aki úgy lát?Mit kellene rajta észrevennem? Köszönöm

        Dr. Papp Júlia válasza a látászavar témában

        Tisztelt kérdező! Sajnos a szemüveg igény megállapításához a műszeres lemérésen túl elengedhetetlen a vízustábla olvasása. Ha valóban 40% a látás, akkor feltétlenül további lépések szükségesek - folyamatos szemüvegviselés stb. Elképzelhető, hogy ha szimmetrikus a fénytörési hiba a két kis szemén, akkor kívülről a külső szemlélő számára látható eltérés a kislány szemén nem észlelhető. Érdemes mindenképp kontroll vizsgálatot kérni, megpróbálni közelebbről olvastatni vagy tükörből mutatni neki a villás táblát. Ebben az esetben meg sem kell szólalni az apró páciensnek, csak mutatnia kell a villák hegyének irányát. Ha valóban arról van szó, hogy látja a jeleket csak nincs kedve megmondani, akkor ezekkel a trükkökkel esetleg ki lehet ezt a lehetőséget zárni. Ha még sincs kedve együttműködni, akkor a nystagmometerrel vagy elektrofiziológiai műszerrel lehet esetleg meghatározni a vízus körülbelüli értékét. Ezek segítségével pontosan ki lehet zárni, hogy 40%-os vagy sokkal jobb a látás.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. október 12., 08:26; Megválaszolva: 2011. október 17., 02:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: