• Műtéti beavatkozás-idegen test

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem, hogy az idegen test eltávolítása szemlencséből - incisio mágnes (BNO51410) mennyire bonyolult műtét? Ambulánsan végzik e el vagy befektetik az embert? Másik kérdésem, a látásjavító lézeres kezelés dioptria javulás céljából, magyar és latin megnevezése ami a zárójelentésre kerül, illetve mi ennek a bno kódja (mabisz műtéti lista)? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Papp Júlia válasza a idegen test, szemműtét témában

        Tisztelt kérdező! Ha valóban a szemlencsében, tehát a szemgolyóban van az idegentest akkor tapasztalatom szerint felvételre kerül az illető. Ilyen esetekben feltétlenül meg kell vizsgálni a szem mélyebb részeit, ott nem történt-e sérülés, ütődés, bevérzés stb. Mivel ebben az esetben a sze megnyílásáról van szó nagy a fertőzés veszély - általában gyulladás csökkentő és antibiotikumos kezelést indítanak el. A műtét bonyolultsága több tényezőtől is függ - a sérülés körülményeitől, a a bekerülő idegentest méretétéől, anyagától, bekerülés módjától, irányától, a sérült szövetektők, seb nagyságától, a szemlencse állapotától stb. A kérdés második felét nem értettem pontosan, hogy pl. a PRK-ra (photorefraktív keratectomia) LASIKRa (laser assisted in situ keratomileus) vagy Lasekre gondolt-e?


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. október 09., 16:40; Megválaszolva: 2011. október 10., 12:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: