• Olvasószemüveg fiatalon

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Már írtam Önnek egy levelet, amelyben a következőket írtam: „20 éves vagyok, de 4 dioptriás olvasószemüvegre van szükségem. A szemész orvosom azt mondta, ilyet csak 60 éven felülieknek szoktak felírni, az én koromban a szememnek még alkalmazkodnia kellene. Azt szeretném megkérdezni, milyen okai lehetnek annak, hogy az én szemem 20 éves létemre nem "alkalmazkodik"? Mikor a szemészeten voltam, elfelejtettem efelől érdeklődni, pedig fontos lett volna. Egyébként szemtengelyferdülésem és tompalátásom is van.” Erre Öntől ezt a választ kaptam: „Tisztelt kérdező! Ilyen fiatalon valóban nagyon érdekes az olvasó szemüveg kérdés köre, mert ilyenkor vagy szemüveges valaki vagy nem. Ilyen nagy dioptria értéket "csak" olvasó szemüvegnek felírni szokatlan. K icsit több információra lenne szükségem: mennyi a látásélesség szemüveg nélkül, van-e szüksége "távoli" szemüvegre, milyen mértékű a tompalátása, milyen jellegű a szemtengelyferdülése, közelre fokozódik-e a kancsalság?” Most szeretnék részletesebb információkat adni. Távolra is használok szemüveget, melyek +0,75 és +0,25 dioptriásak, de igazából ezt csak megszokásból hordom, annyira gyenge. Sajnos a szemüveg nélküli vízusomat nem tudom, de szemüveggel az egyik 0,8, a másik meg 0,6. A most kapott olvasószemüvegemben az egyik lencse +3,5 dioptriás, a másik +4,0 és cyl -1.0 és ax 120°. Azért írt fel ilyen erős szemüveget, mert csak ezzel tudtam elolvasni a közeli vízus táblán a legfelső (kicsi betűs) részt. Egyébként 6 éves koromban derült ki, hogy szemüvegre van szükségem, akkor +5 és +6 dioptriásak voltak, akkor távolra is azzal láttam jól. A szemtengelyferdülésem akkori értékeit nem tudom. Belső szemtengelyferdülésem van, így kívülről nem látszik, ezért nem tudom, hogy közelre nézéskor fokozódik-e Válaszát köszönöm!.

        Dr. Papp Júlia válasza a szemüveg témában

        Tisztelt kérdező! Köszönöm a részletes leírást. Olvasáshoz, közeli vízushoz akkor szoktak általában erős "olvasó szemüveget" felírni, ha a közelre tekintéskor az akkomodatio miatt "bekancsalít" a páciens. Kisgyerekeknél is előfordul, az időskori bifocalishoz hasonló vágott szemüveg, ahol alul akár +3 D-val is több lehet a korrekció. Nagyon hasznos volna a pupilla megtágítása és a szem fénytörésének megahtározása, mert ellentmondásos számomra, hogy távolra a jobb szem közelre a bal szem kapott nagyobb dioptria értéket, cylindert peidg nem.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. szeptember 30., 11:49; Megválaszolva: 2011. október 03., 16:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: