• Kancsalság és távollátás kisgyerekkorban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Nő / Úr! A kislányomnál 2 évesen elvittem gyerekszemészetre mivel akkor kezdett el kancsalítani (befelé) a jobb szemével. A diagnózisa: hypermetropia, strabismus convergens. Kapott szemüveget amit folyamatosan hord (+2,0 / +2,0). A szemüveg használatával a szeme párhuzamos de ha nem hordja akkor megint kancsalít. Fél évente megyünk ellenőrzésre és az eredmények alapján javult a látása. Legutóbbi szemüveges mérés eredménye: " corr. alatt párhuzamos, békés elülső szegmentumok, tiszta törőközegek, Üt. tiszta. Szemf. binoc. opthalmoscopiával: C/D 0,1, ép érrendszer és hátsó pólus. V: sü.0,9 0,9 két szemmel: 1,0 " Valamit javult a szeme (mert a 6 hónappal előtti eredmény: V: sü. 0,8 / 0,8 , két szemmel 0,9) A kérdésem a következő: A lányom most 4 éves kinőheti idővel ezt a szem problémát, milyen időközönként javasolt pupillatágítással megnézni a gyerek szemét ? Tisztelettel: egy aggódó anyuka.

        Dr. Papp Júlia válasza a szemészeti panasz témában

        Tisztelt kérdező! A dioptria érték csökkenés elképzelhető, de a teljes megszűnés nem valószínű. Nehéz lenne jóslásokba bocsátkozni - mert hasonló lenne a kérdés ahhoz, hogy milyen magas lesz a gyermek, mennyit fog még nőni? rövidlátóknál mennyit fog romlani a szem dioptriája? A kancsalítás mértékétől és a látásélességtől is függ, egyéni variációkat mutatva a pupilla tágításos vizsgálat gyakorisága.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. szeptember 28., 12:01; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 10:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: