• Részleges üvegtest leválás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Papp doktornő! Bár magam is orvos vagyok, a szemészet távol áll a szakterületemtől... Körülbelül egy éve kezdődtek szempanaszaim, amikor 5-10 percig tartó szemkáprázásokat észleltem, akkor még nagyon ritkán. 2011 májusában a káprázások sűrűsödtek, előbb a jobb szemen észleltem, majd mindkét szemen a jobb, később a középső látótérben. Természetesen szemészhez fordultam, majd, mivel ő akkor épnek találta a szemet (szemfenék, üvegtest, látótér és visus részletes kivizsgálás után), neurológushoz is elmentem. Nootropilt infúziós kúrát kaptam, nem javitott az állapoton, heti rendszerességgel jelentkezett a káprázás, szinte percre pontosan 20 percig tartott minden esetben. Kb egy hete a jobb szememmel egy kb 1 cm-es fekete csikot észleltem a látótér közepén, majd kb 15 perc múlva ez a fenyőtű méretű jelenség muslica nagyságúra csökkent, és ott is maradt a jobb szem látóterének közepén. A szemészeti vizsgálat részleges üvegtest leválást diagnosztizált, orvosom szerint ez minden korábbi panaszomat magyarázhatja. Egyrészt örülök, hogy van diagnózis, másrészt nem segit, hiszen műtéti megoldás, ha jól tudom szóba sem jöhet, a folyamat rosszabbodhat, és a rendszeres stresszes életmódot reményem sincs kikapcsolni. Sajnos dohányos vagyok, tudom, ez ronthatja a helyzetet, és egy lakásfelújitás közepén el lettem tiltva az emeléstől, hajolgatástól... Kérdésem: mi az oka az üvegtest határhártya betegségének? Az erőlködés elkerülésén túl mit tehetek azért, hogy az állapot ne romoljon, ne kerüljön több "muslinca" a látóterembe? (Ez az egy is piszkosul zavar, és bizony nem kevéssé akadályoz a munkámban. Borzasztóan fárasztó MÁST látni, mint amit kellene) Javitható-e vitaminokkal az üvegtest állapota? Ha igen, mit szedjek? Jelenleg gingkot, ginsenget, C vitamint és az amúgy régebb óta beteg gerincem miatt magnéziumot és b vitaminokat szedek. Igyekszem a dohányzásról leszokni, de ez sem olyan egyszerű... Köszönettel: Mária

        Dr. Papp Júlia válasza a szemészeti panasz témában

        Tisztelt kérdező! Az üvegtesti határhártya leválásnak, az üvegtesti szerkezet megváltozása az oka. A kötőszövet szerkezete, a stabilizáló keresztkötések megváltoznak. A térhálós szerkezetben elfolyósodások jöhetnek létre, ezek a terek összeesnek, így a határhártya leválik az ideghártyáról. Sajnos a tapadási vonalak mentén húzhatja irritálhatja a retinát - ezek szokták okozni a szikralátást, fénylátás érzését. Sajnos ha alátótengelybe keerül az valóban nagyon zavaró (saját tapasztalat is). A dohányzás valóban nem előnyös, de szerintem nincs közvetlen kapcsolat. Bő folyadék fogyasztás és multivitamin készítmények (antioxidánsok, C vitamin stb.) késleltethetik a további töredezettséget.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. szeptember 24., 21:56; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 10:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: