• Szem előtt mozgó kis fekete pont

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Ez év májusában a jobb szemem előtt megjelenő kis mozgó, fekete folt miatt szemészhez fordultam. Az irány diagnózis: opac.corp.vitr.l.d. Angiop.hypert.st.l. Ebből annyi a számomra emészthető, hogy az üvegtestben levált kis "maszatok" okozzák a problémát, de nem tudják mitől van , kezelést nem igényel , majd megszokom. Ehhez képest, tegnap a bal szemem elé is került hirtelen, minden átmenet nélkül egy pötty, ami viszont az újabb vizsgálat szerint a retinához közel esik, ettől a villódzás és a pupillához is közel van. Kezelés továbbra sem kell. Miután sok éve magas a vérnyomásom, de kezelt ( Coaprovel, Nebibeta, Irbesarta, Tenox 1-1 szem, megosztva, reggel és este) szeretném tudni nem valamelyik gyógyszer mellékhatása-e ez a kellemetlen tünet, illetve nem állhat-e valami más a háttérben. Májusig csak olvasó szemüveget használtam, távolba nagyon jól láttam. Most a vizsgálat szerint már + feles kell távolra is. Amúgy a vizsgálat szerint minden rendben van: sclera ép, cornea sima, csillogó, tiszta, festéktapadás nincs, csarnok kp. mély vize tiszta stb. Szóval minden ok., csak éppen megbolondít a két pamacs , ami előttem úszkál. Van-e gyógymód( nem az idegeimre), mitől van a tünet. Lehet e tornázni, erőlködni, emelni stb, Nem szeretnék megvakulni, idősebb koromra, már ha megérem egyáltalán. Válaszukat előre is köszönöm.

        Dr. Papp Júlia válasza a szemészeti panasz témában

        Tisztelt kérdező! A szemüveg dioptriájának változása (távolra is megjelenő szemüveg igény) önmagában nem jelenti a szembetegség fokozódását. A szervezet természetes "öregedése" folytán a szemlencse rugalmasságának változása miatt észlelhető a tapasztalt probléma. Az üvegtest természetes változása, a kötőszöveti elemek rugalmasságának módosulása is kikerülhetetlen folyamat. Bő folyadék fogyasztás, testmozgás, vitaminok, nyomelemek fogyasztása lassíthatja a folyamatot. Valóban nagyon kellemetlen, ha az összecsapzódás pont a látás tengelyében jelentkezik. Ha a szerkezeti változás tovább alakul, előfordulhat, hogy "kiúszik" a nagyon zavaró centralis térből.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. szeptember 22., 13:31; Megválaszolva: 2011. szeptember 25., 22:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben: