• Melanóma vagy naevus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jobb szemfenéken másfél véna átmérőjű "valószínűleg naevus". Szerzett. Édesapámnak ugyanitt melanóma malignum, 1992-.ben, a diagnózist követő 6 hónap múlva belehalt. 09.19-én ultrahang diagnózis, 10.24.-én kontroll. Nem lesz¸késő? Kaphatok valahol hamarabb pontos diagnózist? Érdemes azonnali pontos diagnózist "szereznem"? Köszönettel:

        Dr. Papp Júlia válasza a melanoma témában

        Tisztelt kérdező! A festékes elváltozásokból (pl. naevus) előfordulhat a malignus folyamattá válás, DE ez szerencsére ritkán szokott előfordulni. Sajnos az édesapjára tekintettel (őszinte részvétem az elvesztése miatt) ennek az Ön esetébe mérsékelten nagyobb lehet a rizikója. A kontroll során tervezik az érfestéses vizsgálatot vagy az már megtörtént? A kontroll vizsgálatot az eredménytől függetlenül érdemes bizonyos időközönként megismételni - előnyös ha az ultrahangos vizsgálatot ugyanaz a vizsgáló orvos végezné el. Az elváltozás méretét figyelembe véve a tervezett vizsgálati időpont megfelelő, hisz az esetleges méretbeli változást ennyi hét elteltével pontosabban meg lehet ítélni.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. szeptember 21., 15:40; Megválaszolva: 2011. szeptember 25., 22:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben: