• Látászavrar - 2

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Papp Júlia! 09.18-án 18:52-kor érkezett válaszára reagálnék. 1. Annyit kifelejtettem, hogy veleszületett ptosis miatt 2 évesen operáltak és a bal szemem azóta nem akkora tartományban mozgatható, mint a jobb, így felmerült bennem, hogy esetleg emiatt megeröltethettem valamikor pl. erősen fölfele, vagy jobbra nézéssel, s ennek hatására esetleg bizonyos körülmények között (pl. hosszas közelre fókuszálás...) lecsökkenhet a csarnokvíz elvezetésem, s emiatt keringési rendellenesség jön létre a szemidegeknél, majd tovább fokozódva a nyomás, fénytörési rendellenesség is létrejön (átmeneti zöldhályog). Amikor szemésznél jártam és épp nem voltak jelen a tünetek, akkor a két szemre ezen sorrendben, ezen értékeket mérték: 17,15, máskor 14,12, máskor 15,14. 2. Mivel a szemész nem tartotta valószínűnek az összefüggést, ezért nem írtam előzőleg, hogy jobb oldali idült mastoiditis találtak az MR mellékleleteként, de a nerológus a mostani konzultáción, mivel nem volt egyéb ötlete felvetette, hogy akár a bonyolult üregrendszeren át hatással lehet a bal szememre is a jobb fül mögötti, amúgy tünetmentes elváltozás, s talán nem ártana azt végigjárni... Ennek vizsgálata a gégészeten folyamatban van, s ha lehet, szeretném elkerülni az esetleg felesleges mastidectómiát, ugyanakkor meg kell találnom a látáskiesésem okát, mert ez így nem tartható állapot. Várom javaslatát és előre is köszönöm.

        Dr. Papp Júlia válasza a látászavar témában

        Tisztelt kérdező! Elképzelhető, hogy a 2 éves korban végzett ptosis ellenes műtéttől teljesen független a szemmozgás zavara, a mozgástartomány szűkebb volta. Felvetődött bennem, hogy a két dolog, közös veleszületett folyamat része. Attól tartok, hogy a látótérelváltozás, kiesés mértéke az esetleges mastoidectomiától sem fog jelentősen javulni. Esetleg a pontos szemmozgástartományt, Hess függöny vizsgálatot vagy alegutóbbi látótér vizsgálat eredményét el tudná küldeni?


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. szeptember 19., 19:32; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 10:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: