• Kettőslátás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Három hónapja volt szürkehályogműtétem. Azóta egy régi olvasószemüvegemet használom a számítógéphez, amivel 60-70 centi távolságról még az apró betűket is jól tudtam olvasni. Egy idő óta a betűk alatt kissé halványabb árnyékok jelentek meg, és már 30-40 centire közel kell hajolnom a képernyőhöz, ahhoz, hogy eltűnjön az árnyék. Országúti vezetéskor úgy látom, az előttem haladó kocsi előtt egy magasabb kocsi is halad, az útjelző táblák is kettőzöttek, elégé közel kell mennem, hogy felismerjem a jelzéseket. Minden távoli tárgy felett ott látom az árnyékot. ( Az oszlopok közötti villanydrót kettő, egy sötét és egy halványabb mellette, a fúgát a kövek közt szintén kettőzöttek…) Orvosom szerint a szaruhártya domborulata okozza a „kettős látást”, ami a műtéttől nem változott és mind két szememen egyenlő. De a másik szememmel nem érzékelem ezt a kettősséget, csak a homályt… Lehetséges, hogyha október elején megműti a másik szemem is, megszűnik ez a kettőzöttség, vagy a beültetett szemlencse nem volt megfelelő, esetleg más rendellenesség előjelei ez a tűnetek? Köszönettel: Dóra

        Dr. Papp Júlia válasza a kettőslátás témában

        Tisztelt kérdező! Nagyon fontos tisztázni első lépésben, hogy a két szem együttes használatakor észlelhető ez a kettőzöttség vagy csak a műtött szemén. Ugyanis a két szem közötti dioptria különbség okozhat hasonló zavaró panaszokat. Ebben az esetben érdemes lenne a második szem műtéte után kivárni a teljes gyógyulást és ezt követően pontosan meghatározni a szem dioptria igényét. Ha úgynevezett egyszemes "kettős látásról" van szó akkor a beültetett lencse állapotát kellene újra kontrolláltatni, a szemüveg igényt is ellenőrizve.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. szeptember 18., 18:53; Megválaszolva: 2011. szeptember 25., 22:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: