• Szemészeti diagnózis értelmezése plusz néhány kérdés...

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő, nem olyan régen voltam szemészeten, és kaptam egy rövid diagnózist, kb. a felét értem, de van benne néhány rövidítés,, meg ismeretlen szó, ezeket nem értem, és érdekelne, hogy pontosan mit jelentenek ezek. Idemásolom az egészet: ROP-os gyermek, panasza jelenleg nincsen. V: 2 mou (ilyen meghatározást én még nem láttam) fén (ezt értem) kv: csVIII -5cm (ezt is) TDIG: N/n finom hullámú horizontális mystagmus (ezt is nagyjából...) od: elhúzódott értölcsér, mac-ban pigmentegy osin: elszürkült lencse Még valamin szoktam mostanában gondolkozni... Valahogy olyan furán néznek ki a szemeim, valahogy másképp, mint úgy általában az embereknek, Igazából nehezen tudom ezt elmagyarázni, de elég keskeny, és úgy látszik, mintha nem tudnám rendesen kinyitni őket. Ez mitől alakult így ki? Arra gondoltam, hogy ez esetleg a koraszülöttségnek egy következménye, de nekem vannak koraszülött (jól látó)ismerőseim, akiknek teljesen szép a szemük szerintem.... Kérdezgetik sokan azt is, hogy van-e térlátásom. igazából fogalmam sincs, mert azt pl. látom, hogy az egyik tárgy távolabb van mint a másik, de én azt olvastam valahol, hogy egyszemes látásnál nincs térlátás... Még valami eszembe jutott most: Azt tudom, hogy nem lehet olyan dolgokat csinálnom, ami erőkifejtéssel, ill. fordított testhelyzettel jár, mert leválhat a retinám. Meg pl. amikor egyszer voltam falatmászni, akkor is olyan fura érzést éreztem a fejemben, igazából elmagyarázni nem tudom, de nem volt jó, soha nem is mentem többet. Egyszer fel akartam emelni egy szatyrot, akkor is azt az érzést éreztem, le is tettem rögtön persze...Ilyenkor mi történik bennem, hogy ezt az érdekes érzést érzem a fejemben? Azt is mondták még korábban, hogy elég sok alacsony visusú ROP-osnak leválik fiatal korában a retinája. Ez bármikor megtörténhet velem, akkor is, ha figyelek magamra, és tényleg nem csinálok semmit, amit nem szabad? Én igazából úgy hallottam, hogy a retinaleválás általában középiskolás korban szokott bekövetkezni. Ez tényleg így van, és akkor én már úgymond kinőttem ebből a korból? Elnézést a sok (nem biztos, hogy túl értelmes) kérdésért, igazából annyi, de annyi kérdésem lenne még, mert tényleg érdekelnek ezek a dolgok, és hiába próbálok utánanézni ezeknek, nem találom sehol sem a választ rájuk. Üdvözlettel: Nóra

        Dr. Papp Júlia válasza a szembetegség, ROP témában

        Tisztelt kérdező! 2 mou =2 méterről olvas ujjat. A "tanult" térlátás más, mint a két szem együttes használatából adódó valódi térlátás. A retina leválás veszélye a szemen belüli ideghártya elváltozás mértékétől függ ROP stádiumától, kiterjedésétől, mekkora terület érintett, van-e a periférián hegesedés stb. A kontrolloknál erre mindig kérdezzen rá. A leválás veszélye nem köthető igazán életkorhoz, tehát inkább mindig nagyon vigyázzon a szeme világára. A másik nagyon rizikós időszak majd a gyermekvállalás ideje lesz - bár lehet, hogy az még odébb van.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. szeptember 01., 16:15; Megválaszolva: 2011. szeptember 04., 17:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: