• Két szemüveg kell?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr / nő! Az a problémám, hogy a jelenlegi szemüvegemmel (+0,25 és +0,75) messzire tökéletesen látok, de közelre - kb 2 méteres távolságon belül - minden nagyon homályos. A régebbi szemüvegemet felpróbáltam (+1,5 és +2,0) és közelre sokkal jobban látok vele (bár még talán ennél is lehetne erősebb), de messzire szinte semmit nem látok vele! Akkor most 2db szemüvegem kellene hogy legyen? Én eddig ilyesmit csak idős embereknél láttam! Én 20 éves vagyok, 6 éves koromban vették észre, hogy szemüveg kell nekem, akkor +5 és +6 dioptriás szemüveget kaptam, van szemtengelyferdülésem és tompalátásom is. Szemorvosi vizsgálatra csak hónapokkal későbbre kaptam időpontot, addig is szeretnék informálódni. Válaszát köszönöm!

        Halmosi Edina válasza a szemüveg témában

        Tisztelt Kérdező! Valószínű, hogy az Ön esetében arról van szó, hogy túl hamar gyengítették a korábbi szemüvegek értékeit. Távolra jelenleg a gyengébb szemüveggel azért lát jól, mert a szemizmoknak fokozott munkával sikerül a hiányzó dioptriát pótolni, de köztes és közeli távolságra már nem tudnak tovább összehúzódni, ezért főleg itt jelentkeznek a panaszai. Mindenképpen szükség lenne az Ön esetében egy pupillatágításos vizsgálatra, hogy kiderüljön, milyen maximális plusz dioptria elfogadására képes a szeme. Erre azért van szükség, mert most a fokozott izommunka miatt folyamatosan próbál élesre állítani a szeme, mint egy fényképezőgép objektíve, és egy sima vizsgálattal nem biztos, hogy a megfelelő eredmény fog kijönni. Léteznek egyébként már fiataloknak is enyhe átmenettel szemüveglencsék, amelyek esetleg az Önnél is segíthetnének. Ezek pontosan ilyen panaszoknál enyhítik a szem korai fáradását, mivel úgy vannak legyártva, hogy lefelé folyamatosan erősödik a dioptria értéke. A vizsgálat előtt részletesen mondja el a panaszait és azt is, hogy egy erősebb szemüveggel szívesebben olvas. Üdvözlettel: Halmosi Edina


        Halmosi Edina
        optometrista-kontaktológus

         Halmosi Edina

        Kérdés: 2011. augusztus 26., 15:21; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 11:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: