• Szaruhártya eresedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor/nő! A párom szerette volna megműttetni lézeres eljárással a szemét, de a sok évi kontaktlencse használat során a szaruhártyájára "lementek" az erek, mert nem kaptak elég levegőt. Visszairányítottak minket kezelés céljából a szemészhez, 1év múlva próbálkozhatunk megint az alkalmassági vizsgálattal. A szemészünk Efflumidex szemcseppet irt fel, napi 3x1 cseppet, kb. 2-3hónapig. A betegtájékoztatón olvastam hogy hosszabb ideig nem szabad alkalmazni, mi számít hosszabb időnek? Illetve hogy tartós használat esetén szaruhártya elvékonyodás jelentkezhet(ez ugye megint nem jó, mert a lézeres műtéthez meg kell lenni egy bizonyos vastagságú szaruhártyának) Tudna tanácsot adni hogy akkor ezt a szemcseppet nyugodtan használhatjuk, vagy keressünk másik szemészt? Illetve hogy ez a "betegség" milyen gyorsan gyógyul (szaruhártya eresedés), lehet e a folyamatot valamilyen vitaminokkal segíteni, gyorsítani? ha igen akkor milyennel? (Kontaktlencsét természetesen nem hord, letiltották, és nem is áll szándékában újra hordani) Válaszát előre is köszönöm

        Dr. Papp Júlia válasza a Szaruhártya eresedés, lézeres szemműtét témában

        Tisztelt kérdező! Nagyon örülök, hogy amint írta is a kontaktlencse viselését felfüggesztették. Igazából az ilyen fiatal szervezet szinte magától regenerálódik, hisz ha a sejtek, a szaruhártya hámsejtjei kapnak megfelelő oxigént, tápanyagot akkor nem olyan inger ami a szervezetet az oxigént szállító erek képzésére ingerelné. Az Efflumidex csepp az oxigén hiányra való válasz reakcióra hatnak, így elősegítik a gyógyulást. Valóban nem szabad korlátlanul és hosszú ideig (több hónapig) alkalmazni a készítményt. Ezért érdemes kontrolláltatni a szemet és az adagot ez alapján módosítani. Amit még szoktak javasolni a Corneregelt zselét ami a hámsejtek regenerálódádás segíti elő - hasonló hatóanyagot tartalmaz, mint a napégés utáni Bepanthen.


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. augusztus 23., 09:02; Megválaszolva: 2011. augusztus 29., 17:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: