• Kontaktlencse

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt weborvosok! Két éve hordok kontaktlencsét, és az utóbbi egy évben állandó problémáim vannak vele. Kiszárad a külső felülete, csak pár órát tudom hordani. Ha csöpögtetek a szemembe, valamelyest enyhülnek ugyan a tünetek, viszont nem csöpögtethetek negyedóránként, mikor dolgozok. Ha szemüvegben vagyok, akkor ez a probléma megszűnik, vagy legalábbis jelentősen enyhül, de a szemüveg viselése zavar (ezért is váltottam kontaktlencsére). Arra gyanítok, hogy a kontaktlencse miatt a szaruhártya nem érzékeli a könnyhiányt, így nem küld megfelelő visszacsatolást a könnymirigyeknek, jól gondolom? Van-e megoldás a problémámra, vagy vissza kell térjek a szemüveghez? Érdemes-e próbálgatnom más fajta lencséket, vagy egyértelmű, hogy mindegyiknél jelentkezne ez a probléma?

        Halmosi Edina válasza a kontaktlencse témában

        Tisztelt Kérdező! Sajnos a szárasz-szem tüneteggyüttes nagyon gyakori napjainkban. Munka közben többnyire az erősebb koncentráció miatt kevesebbet pislogunk, ami a szem és ezáltal a lencse gyors száradásához vezet. Megfelelő típusú lencse választásával és cseppek használatával sok esetben jól orvosolható. Első körben javasolnám, hogy beszélje meg illesztőjével a panaszait, és próbáljanak ki egy másik lencsét. Érdemesebb alacsony víztartalmú lencsét választani, ami nem szárad ki olyan könnyen, valamint vannak kifejezetten száraz-szemre ajánlott lencsék is, amelyekkel igen jók a tapasztalatok. Érdemes a folyadékbevitelre is odafigyelnie. Ha panaszai ezek után sem múlnak el, akkor sajnos csak a szemüveg marad. Üdvözlettel: Halmosi Edina


        Halmosi Edina
        optometrista-kontaktológus

         Halmosi Edina

        Kérdés: 2011. augusztus 23., 07:22; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 11:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: