• Szemérfestés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Apukám megy szemérfestésre és nem tudják azt hogy végzik, műtét vagy csak lézer vagy valami ilyesmi.

        Dr. Papp Júlia válasza a érfestés témában

        Tisztelt kérdező! A szemérfestéses vizsgálat során mindkét szem szembogarát, pupilláját jól meg kell tágítani. A pupilla tágítása szemcseppekkel történik, mely viszonylag sok időt vesz igénybe. Fontos, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereket be kell venni (pl. vérnyomásra, vércukorra stb.). Nem kell abszolút éhgyomorra maradni, de a vizsgálat előtt néhány órával lehetőleg ne egyen, mert a festék hányingert okozhat. A szemfenékről kamerával fotókat készítenek, majd általában a könyökvénába néhány mililiternyi festéket fecskendeznek. Ennek a festéknek az eloszlását figyelik a szemfenék érhálózatában. Adott időpontokban fotókat készítenek a szemfenékről figyelve a festék eloszlását. A festék beadása előfordul, hogy allergiás reakciókat okozhat, fontos, hogy rögtön jelezze az édesanyja ha valami különöset érez, mert akkor azonnal kap gyógyszert. Hányinger, émelygés gyakori, valamint mivel a vese választja ki a vizelet legalább 1 napon át nagyon sárga lesz. A bőr, kötőhártya és például a könny is sárgább lesz. A beavatkozás igazából a karba történő tűszúrástól eltekintve nem fájdalmas. Kicsit nehéz fegyelmezetten fixálni a fényre és a figyelni arra, hogy a fotózás során ne mozduljon el a szem, fej. A vizsgálat után a pupilla 1/2-1 nap alatt fokozatosan beszűkül, a tág pupilla miatti homályos látás, fényérzékenység megszűnik. Érdemes kísérővel menni, mert a homályos látás miatt kényelmetlen az egyedül utazás. Jó egészséget!


        Dr. Papp Júlia
        szemész

        Dr. Papp Júlia

        Kérdés: 2011. augusztus 05., 09:40; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 09:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: