• Homályos látás fémforgácsok miatt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot! Már 2005 óta szemüveges vagyok. -0,5 dpt lencsés szemüveget kellett hordanom , amikor erőltettem a szememet. Tavaly decembertől már csak -0,25 dpt lencséket mind a két szememre, úgyszintén csak fokozott erőltetéskor. Anyám az egyik szemére -1,5 a másikra meg -2 dpt lencséjűt, valamint a térlátása csökkent és kezelik Egy fémmegmunkáló üzemben dolgozok. Gyakran kerül a szemembe forgács, hol réz, alumínium, hol pedig acél darabka. A forgács a megmunkálás során olajjal és hűtőfolyadékkal (emulzióval) érintkezik. Először egy hónapja vettem észre, hogy egyik pillanatról a másikra a jobb szememre erősen homályosan látok. Gyors pislantások sorozata után újból élesen láttam. A tükörben egy átlátszó hártyát vettem észre a szaruhártyámon. Kiszedni nem mertem, mert mikor papírzsebkendővel sikerült elkapnom, kissé megnyúlt és azt véltem, hogy az a szemgolyóm része. Az elmúlt napokban viszont többször is a pupillám elé került és homályosan láttam. Nagyon zavar és aggaszt a jelenség, ami nagyon hasonlít a következő linken kérdezőtől: webbeteg.hu/orvos-valaszol/szem_betegsegei/1924 Esetemben a szemhéjam széle pirosabb, ám a jelenség előtt pár órával acélforgács került a szemembe. Mitől gyulladhatnak be ezek a szemhéjszél lipid termelő mirigyek, mennyire veszélyes? Mi az oka az üvegtest kocsonyás anyagának összetöredezettségének, miért fontos, hogy mikor jelenik meg? Mindkét esetben lehetséges a látás elvesztése, ha nem kezelik időben? Válaszát előre is köszönöm)

        WEBBeteg szakértő válasza a homályos látás témában

        Tisztelt kérdező! A leírásból az tűnik ki, hogy sajnos szemészeti szempontból nem legideálisabbak a munkakörülményei. Fontos lenne védőszemüveg, szükség esetén vény nélkül kapható antibiotikumos kenőcs használata a szemhéjakon éjszakára, alapos letisztítás stb. A védőszemüveggel remélhetőleg a különböző szilánk, forgács szembe kerülése is kivédhető lenne. Önmagában az üvegtest töredezettsége természetes folyamat része, nem jelenti a látás elveszítését, de kontrollálni érdemes.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. augusztus 01., 20:27; Megválaszolva: 2011. augusztus 03., 20:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: